Почина една една от първите естрадни звезди на България –

...
Почина една една от първите естрадни звезди на България –
Коментари Харесай

Тъжна вест: Почина легенда на българската естрада

Почина една една от първите естрадни звезди на България – певицата Мария Косева. Косева започва кариерата си при започване на 60-те години на предишния век дружно с Маргрет Николова, Мими Николова и Ирина Чмихова, написа blitz.bg.

Сред песните ѝ, пускани непрекъснато по радиото, бяха версии на популярните по това време Доменико Модуньо, Рита Павоне, както и безконечните ѝ шлагери „ Блу, блу канари”, „ Сняг постепенно пада”, Аве Мария”, „ Часовникът”, „ Тримата ергени”, песента на Йосиф Цанков „ Любовта на юнгата”.

Мария Косева първа вижда гения на Емил Димитров и го включва в своите концерти, както по-късно прави и с Лили Иванова.

И двамата пишат в своите книги за нейното прелестно отношение към тях и по какъв начин са се учили от първата ни по това време естрадна изпълнителка.



През 1960 година Косева печели премия на младежкия фестивал в Букурещ и стартират да я канят на концерти с оркестър „ Балкантон” и с оркестър „ Мелоди” в Полша, Германия, Русия.

Там тя взима и Емил Димитров, който е посветил на нея първата си ария „ Влюбените и луната”,докато е бил боец в Пловдивската казарма, а Мария Косева незабавно я взима в своя репертоар, както по-късно и други негови песни.

В Русия тя провокира възторг с концертите си, а билетите се продават на тройни цени. Поканена е на конкурс в Сопот –Полша, само че тъкмо тогава стартира любовта им с огромния ни актьор от Сатирата Никола Анастасов и тя избира пред безпорната си кариера - фамилията.

Престава да пее и цели 55 години живее като майка и брачна половинка. Казват, че съвсем няма сходни „ жестове” измежду певиците, които да са избрали фамилията и развъждането на децата си пред една към този момент почнала шеметно кариера в естрадата.

Преди пет години когато умря Никола Анастасов, тя сподели, че с него си отива и нейното сърце....Пет години след неговата гибел те са още веднъж дружно на небето.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР