Почина директорът на Народен театър Иван Вазов“ Павел Васев. С

...
Почина директорът на Народен театър Иван Вазов“ Павел Васев. С
Коментари Харесай

Отиде си Павел Васев

Почина шефът на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ Павел Васев. „ С огорчение ви оповестяваме, че след дълготрайно боледуване през днешния ден на 68-годишна възраст ни напусна дългогодишният шеф на Народен спектакъл „ Иван Вазов “, оповестиха във Facebook от Народния спектакъл и изрекоха откровени съболезнования на фамилията и околните му.

Известният български режисьор и началник на Българския културен център в Москва по този начин и не излезе от комата, в която изпадна при започване на годината. Той претърпя четири инсулта в съветската столица. На лекарите им трябваха четири месеца да го стабилизират, с цел да може да пътува. През май той беше превозен с държавния „ Фалкон “ и настанен в неврохирургичната реанимация на „ Пирогов “.

Павел Васев е роден на 15 април 1951-а в София в фамилията на дипломата Ангел Васев. През 1969-а приключва приблизително обучение в Югославия. Започва да учи във Филмовата академия в Белград. През 1973-а приключва ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ със компетентност театрална постановка в класа на професор Христо Христов. Заема разнообразни постове в ръководството на българската просвета – заместник-министър (1991), ръководител на Съюза на българските кино дейци (1996-2000), административен шеф на Народния спектакъл (2000-2001), шеф на българския културен институт в Москва, на Сатиричния спектакъл „ Алеко Константинов “ (2005-2008). Васев беше шеф на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ от 2009-а до началото на 2015-а. След пенсионирането си той стана изпълнителен шеф на Националния кино център до провеждането на конкурс. Носител е на национални и интернационалните награди за писмено кино, оценки за професионална активност, както и на медал „ Кирил и Методий “ - първа степен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР