Почина 93-годишната дизайнерка и създател на миниполите - Мери Куант.В

...
Почина 93-годишната дизайнерка и създател на миниполите - Мери Куант.В
Коментари Харесай

Почина една от най-влиятелните модни фигури, преобърнала историята на женските дрехи

Почина 93-годишната дизайнерка и основател на миниполите - Мери Куант.

В изказване на фамилията ѝ до осведомителната организация PA се споделя, че тя е " умряла вкъщи си в Съри, Англия, тази заран ". 

Семейството ѝ съобщи, че тя е " един от най-признатите фешън дизайнери на 20-ти век и извънреден модернист ".

" Тя открива първия си магазин Bazaar на Кингс Роуд през 1955 година и нейният предвидлив и изобретателен гений бързо открива неповторим принос към английската мода. " На нея се приписва популяризирането на миниполите, които спомогнаха за определянето на суинга през 60-те години.

Бившата редакторка на Vogue Александра Шулман изрази почитта си към нея в обществените мрежи, като написа в Twitter:  " Почивай в мир, Мери Куант. Лидер в модата, само че и в женското предприемачество - визионер, който беше доста повече от страхотна прическа. "

Дама Мери е една от най-влиятелните фигури на стилната сцена през 60-те години на предишния век и има заслугата да направи модата налична за масите със своите елегантни и ярки модели.

Родена в югоизточен Лондон на 11 февруари 1930 година, Мери е щерка на двама уелски учители.

През 50-те години на предишния век тя получава тапия за художествено обучение в колежа " Голдсмитс ", където среща брачна половинка си Александър Плункет Грийн, който по-късно оказва помощ за основаването на марката ѝ.

Начинаещата дизайнерка стартира работа като чирак при мелничар, след което сама създава облеклата си, а през 1955 година открива Bazaar, бутик на Kings Road в Челси.

Скоро целият квартал Челси притегля звезди като Бриджит Бардо, Одри Хепбърн, " Бийтълс " и " Ролинг Стоунс ".

Нейният предвидлив и креативен гений бързо открива неповторим принос към английската мода.

Мери е може би най-известна с това, че основава миниполите и горещите панталони, както и с това, че оказва помощ за развиването на стилния жанр през 60-те години.

През 1967 година споделя пред Guardian, че " положителният усет е гибел, а вулгарността е живот ", и подвига линията на подгъва много над коляното, създавайки къси рокли и поли с елементарни форми и мощни цветове, които разказва като " арогантни, нападателни и секси ".

Но ролята ѝ за превръщането на късите поли в интернационална наклонност не се оспорва.

Моделите ѝ са показани на екстравагантни и провокативни витрини с аспект към Кингс Роуд, които се трансформират в подиум за минипола и притеглят американски фотографи, искащи да снимат суингиращия Лондон.

В книгата си " Quant by Quant " от 1966 година Мери си спомня:  " Градски господа с шапки с кехлибар удряха с чадъри витрината ни, крещейки " аморално! " и " непоносимо! " при типа на нашите миниполи, само че клиентите се втурнаха да купуват ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР