Победителят в България търси талант участва и в европейското първенство

...
Победителят в България търси талант участва и в европейското първенство
Коментари Харесай

Незрящият имитатор Андриян Асенов става тенисист

Победителят в " България търси гений " взе участие и в европейското състезание по футбол за незрящи

Незрящият имитататор Андриян Асенов има ново въодушевление - шоудаун. Спортът, който прилича тенис на маса, се играе от слепи хора и е импортиран у нас от Унгария преди 12 години, а ползата към него се усилва, написа.

Освен че забавлява незрящите, шоудаунът усъвършенства координацията им и им оказва помощ при ориентирането в непозната среда. Със специфична маса, която е промеждутъчен вид сред маса за тенис и джага, към този момент е оборудвано общежитието за незрящи, в което от години живее Андриян, показа пред " България Днес " спечелилият в " България търси гений " с блестящи фалшификати на Бойко Борисов, Слави Трифонов, Любен Дилов-син и Тодор Живков.

Проектът " Спорт и взаимност за зрящи и незрящи " е по европейска стратегия сред Сдружение 4хС и Федерация " Спорт за хора със зрителни увреждания ", заяви ръководителят на плана Петя Йосифова. Тя е ръководител на сдружението и зам.-директор на студентския спектакъл на Софийския университет " Алма Алтер ", в който играе Андриян Асенов.

Наред с това спечелилият в " България търси гений " и други незрящи ще могат да се включат в още три действия на сдружението - танци (народни, съвременни и латино), тандемно колоездене и планинско катерене.

" Стремежът ни е да повишим качеството на живот на незрящите и да стопим дистанцията сред зрящи и незрящи, която към момента съществува ", показа Йосифова.

За разлика от тениса на маса, ударите при шоудауна се вършат с бата. Топчето е по-голямо, то се търкаля по масата и издава характерен звук, по който незрящите се ориентират къде се намира то. Размерите на масата са 365 см на 120 см.

Целта е да се удари топчето през масата под преградата по средата в джоба на съперника, до момента в който последният се пробва да го предотврати. Мачовете нормално се играят в два от три сета. Първият, достигнал 11, водещ с 2 или повече точки, печели сета.

Преди да одобри новото предизвикателство, Андриян се впусна на футболния терен през това лято, и то не къде да е, а непосредствено в първото по рода си европейско състезание за слепи в Италия.

Нашият отбор зае второто място, откакто отстъпи в оспорван мач на домакините от Ботуша с 2:4 на финала. Преди това италианците премазаха съседите от Румъния с 10:1, а българските лъвове обърнаха гърците от 0:1 до 4:1. Това бяха и четирите тима, които се включиха в профилирания шампионат, наименуван " Визибол ".

При футбола за незрящи двата отбора са формирани от по петима играчи - наложително трима зрящи, от които единият е вратар, а другите двама са незрящи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР