Победата на Червената армия във Втората световна война до голяма

...
Победата на Червената армия във Втората световна война до голяма
Коментари Харесай

Легендарен танк Т-34 бе изваден от река, след прекарани десетки години под вода. Това, което намериха вледени военните специалисти (ВИДЕО)

Победата на Червената войска във Втората международна война значително се дължи на танка Т34. Според мнозина специалисти Т34 е превъзхождал несъмнено немските танкове по съвсем всички индикатори – въоръжение, скорост, проходимост, брониране. Основното оръжие на бойната машина е 76-милиметрово оръдие, което е било способно да пробие бронята на безусловно всеки един танк на Вермахта. Знаменитият модел е извънредно добре прочут и у нас и провокира носталгия и благи мемоари в много българи, които са служили като танкисти в редовете на Българската войска. Наскоро пък тъкмо подобен танк Т34 – модел 76 Смелый, бе открит и изваден от река, в която е бил потопен по време на Втората международна война, заяви РИА „ Новости “.

ВЪПРЕКИ ДЕСЕТИЛЕТИЯТА, ПРЕКАРАНИ ПОД ВОДАТА, ТАНКЪТ Е БИЛ В ДОБРО ТЕХНИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ
Според военните експерти машината е потънала при опит да премине реката върху понтонен мост. В танка са открити доста муниции, които ще бъдат обезвредени. Не са били открити човешки остатъци, тъй че най-вероятно екипажът се е бил избавил. Когато бъдат открити номерата на техническите възли и елементи, благодарение на архивите, ще се откри кой тъкмо е бил в танка. А вие вижте забавното видео по изваждането на бойната машина.

Танкът Т-34 е издигнат на основата на танка БТ-7, от серията БТ. В интервала 1937 – 1940 година са основани 3 опитни мостри – А-20, А-30 и А-34. След преминанване на държавните тествания през 1940 година опитният пример А-34 е утвърден и стартира серйино произвеждане на машината под името Т-34.

В края на 1930-те години Съветската войска разполага с огромно количество леки танкове от вида Т-26 и БТ. Т-26 е лек танк за поддръжка на пехотата, БТ е бързоподвижен танк за съпровождане на кавалерията. И двата модела са леко бронирани. Именно заради това руското държавно управление взема решение да бъде основан междинен танк.

През 1937 година съветският конструктор Михаил И. Кошкин оглавява конструкторсия отдел на Харковския локомотивен цех „ Коминтерн “ в гр. Харков. Първият създаден първообраз А-20 е с 20 мм ризница и 45 мм оръдие. По-късно е създаден втори първообраз А-30, умислен като „ повсеместен танк “, който да размени остарелите Т-26 и БТ-8. А-30 е с 30 мм ризница и 76 мм оръдие. Непосредствено след него е основан и третият първообраз – А-34. През 1939 година на полигона Кубинка са извършени тествания и на трите прототипа. От трите прототипа единствено А-34 устоя тестванията и е утвърден за серийно произвеждане под името Т-34.

Pz-III Ausf.G бил екипиран с по-комфортен триместен купол с принадлежности за наблюдаване, екипажът разполагал със система за вътрешна взаимозависимост. Докато Т-34 имал двуместен купол, обзорът бил усложнен, а вътрешна връзка имало единствено сред командира и механик-водача. Немската машина осигурявала по-плавен ход от Т-34 и не била толкоз шумна. Pz-III Ausf.G развивал скорост по шосе 70 км/ч, а Т-34 – 55 км/ч. В направения отчет се споменавали също по-добрите оптически принадлежности, окачване, комфортното разполагане на боекомплекта (БК) и радиостанцията и високата надеждност на мотора и трансмисията.

Поради тези аргументи стартира модернизацията на Т-34 под управлението на Александър А. Морозов. Избрани са 2 разновидността за работа. Първоначално е направен първообраз А-41, при който е изработен опит да бъдат отстранени минусите без промени в корпуса и подмяна на силовата установка. Куполът е заменен с 3-местен и е инсталирано ново оръдие – Ф-34. Прототипът А-41 остава единствено на хартия, без да бъде създаден даже умел пример. Вторият вид е правенето на първообраз А-43, по-известен под името Т-34М.

Едновременно с създаването на прототипа А-43 продължава и производството на Т-34. До края на 1940 година са създадени към 150 танка. В началото на 1941 година оръдието Л-11 е сменено с по-модерното Ф-34, а по-късно и с осъвремененото Ф-34М.

Въпреки неудачите в структурата на 25 юни 1941 година с разпореждане на СНК на Съюз на съветските социалистически републики е постановено продължение производството на Т-34. В същото разпореждане се слага задача за основаване на сложна танкостроителна индустрия.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР