По закон децата до 10-годишна възраст във Варна могат и

...
По закон децата до 10-годишна възраст във Варна могат и
Коментари Харесай

Кондуктори таксуват деца във варненски автобуси?

По закон децата до 10-годишна възраст във Варна могат и би трябвало да пътуват гратис. Необходимо е единствено да имат карти за пътешестване, които се издават в пунктовете против предоставено копие от акта за раждане на детето и документ за идентичност на един от родителите. От 1 февруари т. година влиза в действие и още едно облекчение – деца до 14 години ще пътуват гратис в градските рейсове. В цяла България.
Оказва се обаче, че някои кондуктори във Варна таксуват с билет от 2 лв. даже пасажерите под 10 години. И то два пъти – на 22 декември м.г. (около 11 часа) и на 5 януари т.г. (около 13 часа), оповестява БНР.
8-годишната Михаела е висока 1.30 см. Детето, с раница на гърба, се качва в рейс 409 на частния транспортьор „ Ченсфилд “ от спирка „ Севастопол “, с цел да слезе след две спирки до ОУ „ П. Р. Славейков “, където учи. Третокласничката е сама, изпратена от майка си. И в двата случая от детето се желаят 2 лв. за билет, без да се пита то дали има персонална карта, ученическа карта или друга карта. Директно й се вземат пари от кондукторката, изяснява майката на Михаела – Доротея Николова. Автоматично, детето вади от джоба си парите, и ги дава на служителката. Аз мога да се оправя в тази обстановка, само че не и Михаела, разяснява Николова.
Частен случай ли е това или всеобща процедура, се пита в уравнението?
Редовно пътуващи по линия 409 на частния транспортьор разясняват, че е всеобща процедура кондуктори в този рейс да таксуват деца с билет от 2 лв..
От БНР са се свързали с дежурните, които дават отговор на телефоните на частния транспортьор. От там обясниха, че кондукторите нямат право да желаят билет на дете до 10 години. В градската зона пътуването е гратис, а отвън Варна – понижено с 50 %, безапелационни са чиновниците. Детето би трябвало да пътува гратис в града, а документът, който му се издава, е билет на нулева стойност. Бланковите билети, обезпечени от Министерството на финансите, са налични за всички кондуктори от градския превоз. Там те разказват маршрут, дата на издаване, две имена на детето и цена – 0 лв..
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР