По всяка вероятност спускаемият апарат ИнСайт“ ще преустанови научните си

...
По всяка вероятност спускаемият апарат ИнСайт“ ще преустанови научните си
Коментари Харесай

NASA обяви, че „ИнСайт“ вероятно разполага само с още няколко месеца

По всяка възможност спускаемият уред „ ИнСайт “ ще прекрати научните си интервенции по някое време през идните няколко месеца, защото не може да получава задоволително сила. Това оповестиха ръководителите на задачата в границите на прес конференция, извършена на 17 май.

Марсианската прахуляк, покриваща слънчевите панели на „ ИнСайт “, понижава доста силата до почти 500 ватчаса на марсиански ден (или сол, 1 сол = е с към 40 мин. по-дълъг от един ден на Земята). Когато „ ИнСайт “ кацна на Червената планета през ноември 2018 година, слънчевите панели произвеждаха към 5000 ватчаса всеки сол.

„ Очакваме, че до края на календарната година ще сме завършили всички интервенции, свързани с „ ИнСайт “, не тъй като желаеме, тъй като няма да разполагаме с задоволително сила, с цел да направляваме спускаемия уред “, съобщи Кати Замора Гарсия, заместник-ръководител на задачата.

По това време обаче „ ИнСайт “ ще е надвишил съвсем два пъти в началото планувания си престой (четири земни години, вместо плануваните две). В рамките на това време спускаемият уред съумя да засече над 1300 марсотресения.

Наскоро „ ИнСайт “ записва най-мощното марсотресение изобщо, което е и най-силното, което сме засичали на различен свят (с магнитуд 5). Мисията събра и невиждани данни за структурата и интериора на Марс.

Според Брус Банерд, основен откривател на задачата и основен академик в лабораторията за реактивно придвижване на NASA, „ ИнСайт “ потвърди, че сеизмологичните техники могат да бъдат извънредно потребни за планетарната просвета. „ Успяхме да картографираме вътрешността на Марс за първи път в историята “, добавя той.

„ “Инсайт “ трансформира познанията ни за интериорите на скалистите планети и постави основите на бъдещи задачи – добави Лори Глейз, началник на планетарното поделение на NASA. – Можем да използван наученото за вътрешността конструкция на Марс към Земята, Луната, Венера и даже скалисти планети в други слънчеви системи. “

В последно време марианският прахуляк съумя да покрие доста слънчевите панели на „ ИнСайт “. Екипът се надяваше, че някой прашен демон ще разчисти мръсотията (както прочее се случи при марсоходите „ Спирит “ и „ Опортюнити “). Но, уви, това не се случва. Ето за какво експертите вземат решение да вземат нещата в свои ръце. На Марс прахта е заредена със статично електричество. Те се възползват от нейните магнитни свойства през по-ветровитите дни и се пробват да я разчистят посредством роботизираната ръка на „ ИнСайт “. Как? Спускаемият уред взима марсианска почва и слага дребни количества от нея по краищата на слънчевите панели – концепцията е тя да притегли към себе си прахта, която към този момент се намира по панелите. Всеки път този остроумен  трик усъвършенства способността на „ ИнСайт “ да генерира сила с към 5 %. Маневрата е осъществена сполучливо шест пъти, споделя Гарсия.

Количеството прахуляк, насъбрано по панелите обаче, евентуално ще се усили по време на марсианската зима – по това време в атмосферата на планетата бушуват надалеч по-големи количества прахуляк, а слънчевата светлина понижава.

Източник: NASA

Заради пониженото енергоподаване доста скоро (и за финален път) екипът ще сложи роботизираната ръка в поза на покой.

Специалистите споделят, че в случай че вятърът почистени едвам 25 % от панелите на “ИнСайт “, спускаемият модул ще може да генерира към 1000 ватчаса на сол – задоволително, с цел да продължи своите научни занимания. За момента обаче енергоподаването понижава и несеизмичните принадлежности на „ ИнСайт “ ще бъдат пускани все по-рядко след края на месец май.

Сега учените пренасочват цялата сила на спускаемия модул към неговия сеизмометър, който ще работи в избрани моменти от денонощието (например през нощта, когато вятърът е по-слаб и марсотресенията са по-лесни за засичане). Екипът чака, че сеизмометърът ще би трябвало да бъде изключен по някое време към края на лятото, което ще постави край и на научната фаза от задачата.

По това време „ ИнСайт “ ще има задоволително сила, че да може да направи някоя и друга фотография и да изпрати известие до Земята. Екипът обаче чака, че през декември спускаемият модул към този момент няма да разполага с никакво зареждане и просто ще спре да дава отговор.

Източник: Universe Today

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР