По-всичко личи, че ще гласуваме с машини на балотажа в

...
По-всичко личи, че ще гласуваме с машини на балотажа в
Коментари Харесай

Росица Матева от ЦИК към зам.-министъра: Софтуерът на машините е засегнат! Къде е флашката?!

„ По-всичко проличава, че ще гласуваме с машини на балотажа в неделя. Процедурата за уверение е протекла по разпоредбите. Институциите свършиха своята работа в малко време “.
Това сподели в предаването „ Тази заран “ зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева.
Според Матева неналичието на машини на първи тур е довело до срив и на дребното доверие в машинното гласоподаване. Възможни били и операции.
„ ГЕРБ, ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и „ ИТН “ бяха по време на довереното създаване. То се прави в Министерството на електронното ръководство, само че процедурата е предоставена от ЦИК. При нея софтуерът се заключва. Днес следобяд машините би трябвало да с подготвени и да тръгнат към секциите “, посочи тя.
„ В четвъртък след 20 часа на ръководителя на ЦИК са връчени документи от ДАНС, другите получатели са президентът, ръководителят на Народното събрание и министър-председателят. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова е говорила с трите институции. На идващия ден бяхме осведомени със справката на ДАНС и информацията в нея е смущаваща. Не е сниман хеш код, както се твърди, тъй като този хеш код е обществен. Той се разгласява в решението на трите институции “, изясни Матева.
Тя е безапелационна, че Централната изборна комисия не е била част от „ интензивно мероприятие “.
„ Твърдението на политици, че информацията в справката на ДАНС не е вярна, не се опровергани. До момента няма данни, че написаното в справката не е било осъществено. Последствията са съществени. Най-сериозното е обвързвано с доверието в машинното гласоподаване. Възможни са операции. Не приказваме за сниманото. Никой не задава въпросът къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура “, акцентира Матева.
Според нея дейностите на зам.-министъра на електронното ръководство са осъществени отвън процедурата на ЦИК и не са били разказани на никое място.
Софтуерът, с който ние гласуваме, е обиден. Направено е второ доверено създаване, отвън процедурата на ЦИК. Най-големият риск е да се конфигурира този програмен продукт на машините. Флашката, която ЦИК е дала на „ Сиела “ е от довереното създаване на 20 октомври. Флашката на зам.-министъра е от 25 октомври. Въпросът е за какво се прави и къде е флашката “, уточни тя, само че не разяснява дали софтуерът е бил конфигуриран пред 25 октомври.
„ Възможно е да се употребява непозволено този програмен продукт. Има сериозен риск. Не мога да разясня шефа на „ Сиела “. Говорим за обстоятелствата, които ЦИК разиска. Имаше сериозен проблем с дейностите към софтуера, телефона и флашката. Преди да зам.-министърът да съобщи цялата информация на ДАНС, предадена ли е другаде “, уточни тя.
„ Министърът на електронното ръководство сподели пред ръководителя на Народното събрание, пред вицепремиер и пред шестима членове на ЦИК, че няма да подпише решение за засвидетелствуване на машините, защото приема процедурата за опорочена. Той съобщи, че сега, в който е схванал за справката на ДАНС, е извикал зам.-министъра и той е удостоверил дейностите. Имаше диалози, които не касаеха справката и изборния развой. ЦИК съблюдава закона и приема своите решения в границите на своите пълномощия “, акцентира Росица Матева.
„ Истината е, че невалидните бюлетини са малко по-малко по отношение на 2019 година. Проблемът е сложен. Получавахме сигнали, че са дават инструкции на членове на СИК да не слагат втори щемпел на бюлетините. Давани са инструкции при избора на общински съветници да се слага знак единствено в кръгчето с преференция, което прави изборът нереален (тъй като не е маркиран номер на кандидатска листа – бел. ред.). Избирателите неразбираемо за какво, когато се гласоподава на локални избори с няколко типа бюлетини, позволяват неточности. Бюлетината, с която се гласоподава за общински съветници, е същата, като тази за народни представители “, сподели още тя.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР