По време на взрива в завод Арсенал“ двете жени, които

...
По време на взрива в завод Арсенал“ двете жени, които
Коментари Харесай

Зловещи разкрития! Загиналите работнички по време на взрива в Арсенал били приключили работа

По време на гърмежа в цех „ Арсенал “ двете дами, които починаха при детонацията, са били завършили работата си всъщност, употребили са къса отмора и е трябвало да почистят помещението. Не е ясно за какво третият умрял служащ се е намирал в това помещение при експлоадирането на гърмежа. Това излиза наяве от пояснения на „ Арсенал “ АД пред Главна ревизия по труда.

Според данни, предоставени от работодателя, потърпевшите е следвало да приключат работа, стартирана от предходния ден, а точно да изработят звуково-светлинен състав за пиротехнически произведения. От всички действия, осъществявани на територията на завода, това е една от най-безопасните., показват от инспекцията.

Необходимото количество примес за дотъкмяване на поръчката е било направено преди физиологичната отмора от 10:00 до 10:15 часа. След почивката починалите работнички е трябвало да почистят помещението. Причините за зародилия на по-късен стадий гърмеж, както и за наличието на починалия служащ в помещението следва да бъдат изяснени.

Екип от специалисти от Главна дирекция „ Инспектиране на труда “ е командирован да подкрепи инспекторите по труда от Дирекция „ Инспекция по труда “ Стара Загора при следствието на случая в Завод 4 на „ Арсенал “ АД на 04.10.2022 година, при който починаха трима служащи, а една жена е ранена.

И четиримата потърпевши служащи имат годна дееспособност за работа с взривни субстанции. Извършен им е и инструктаж за деня.

Инспекцията по труда е изискала от работодателя всички нужни документи, свързани с софтуерните условия и софтуерната поредност на работния развой, както и условията за сигурност при работа и други документи, свързани с цялостната организация за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд.

Производствата на „ Арсенал “ АД, които са с висок риск, са включени в листата с обекти за периодически надзор на рискови производства и действия, прецизират от Главна ревизия по труда.

Планирани инспекции в тях се правят на три месеца, в които вземат участие и специалисти от Централно ръководство на ИА ГИТ. Извършват се и следващи инспекции за осъществяването на дадените наставления.

От 2020 година до момента инспекторите по труда са направили 95 бр. планувани и следващи инспекции в другите производства на сдружението. Установени са 337 бр. нарушавания, от които 329 бр. по обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд.

На работодателя са дадени 320 наложителни за осъществяване наставления за премахване на нарушаванията. Издадени са 11 акта за прекъсване на машини, работни места, обекти и други, директно застрашаващи живота и здравето на хората. В шест случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност за нарушавания, свързани с сигурността на труда.

За 2022 година осъществените инспекции в „ Арсенал “ АД са 20 бр., при които са открити 95 бр. нарушавания, като всички касаят здравословните и безвредни условия на труд, съобщи Българска национална телевизия.

Конкретно в Завод 4 от 01.01.2022 година досега са осъществени шест инспекции, при които са установени 26 бр. нарушавания, свързани с сигурността на труда. За отстраняването им са дадени наложителни за осъществяване наставления.

Резултатите от контролната активност в сдружението демонстрират, че предписанията се извършват, което води до възстановяване изискванията на труд, а в някои случаи и до попречване на трудови произшествия, показват от инспекцията.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР