По време на визитата си в Раковски папа Франциск ще

...
По време на визитата си в Раковски папа Франциск ще
Коментари Харесай

Раковски посреща папата с картина и стара песен

По време на визитата си в Раковски папа Франциск ще бъде поздравен със остаряла българска ария. Тя се споделя „ Край Петровия странноприемник “, разкри диригентът на локалния църковен хор Янко Павлов пред Нова ТВ.
Песента ще бъде изпълнена по време на литургията, на която светият отец ще даде първо причестяване на 250 български деца. „ Избрали сме по-живи църковни песни. Всичко е поради децата, да има тръпка, да могат и те да пеят “, споделя диригентът.
В Раковски са дали за претапициране трона, на който ще седне папата по време на визитата си. Досега той е бил съхраняван в пловдивската черква „ Св. Лудвиг ”. Тронът бе поверен за реституция на локалния занаятчия Петър Дандов.
Градът ще подари на Светия отец картина, нарисувана от самоукия художник Бойчо Котов. Творбата беше определена след конкурс на общинската администрация. В него се състезаваха 8 души, които не се занимават професионално с изобразяване. Местните художници имаха за задача да изобразят храма „ Пресвето сърце Исусово ", където папата ще благослови младите католици. 
Градът ще посрещне гостите с нови улици и освежен централен площад. Реновирани и лъснати са всички католически храмове в общината, в която живее най-голяма католическа общественост в страната. По предварителните планове на кмета Павел Гуджеров, се чака посетителите да надвишават 50 000 души.

Над 200 поклонници ще дойдат от най-голямата католическа общественост в Северна България -  град Белене, заяви отец Паоло Кортези пред Българска телеграфна агенция. Те ще носят за срещата си с папата икони, на които са изобразили папа Франциск с гълъб и двама светци, които са били в Белене - Евгений Босилков и папа Ронкали.
От името на католическата общественост в Белене ще подарят на папата особено нарисувана икона с ликовете на четирима българи - Евгений Босилков и трима свещеници от Пловдивско, разстреляни дружно с него през 1952 година

Групата от Белене ще бъде с червени шалчета. Те са с цвета на кръвта като знак за жертвите, репресирани на остров Персин, добави отец Кортези.

Другата огромна община с плътно католическо население – Чипровци, също готви подарък за папа Франциск. Това е фамозният килим, приет от ЮНЕСКО за част от международното културно завещание. Той е изтъкан от Наташа и Йорданка Димитрови. Работата по него траяла към месец и половина, като дамите са работили единствено в светлата част на деня, с цел да може да се виждат по-добре фигурите. На паното е логото, с което ще бъде посрещнат папата у нас - " Мир на земята ". Само петте фигури в долната част на килима са по обичайни чипровски претекстове. Тъкачките са се съобразили и с цветовете, които са типични за Ватикана и за папата. Лично кметът на Чипровци Пламен Петков ще подари паното на главата на Римокатолическата черква. „ Имам покана  от кмета на община Раковски. Надявам се персонално да можем да го подарим на светия отец ”, разяснява той. Кметът добави, че концепцията за нетрадиционния подарък е на самите тъкачки. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР