По време на стареенето и мишките, подобно на хората, стават

...
По време на стареенето и мишките, подобно на хората, стават
Коментари Харесай

Учени откриха, че церамидите са от ключово значение за здравето на стареещите мускули

По време на стареенето и мишките, сходно на хората, стават неактивни и губят мускулна маса и мощ. Сега екип от учени, управителен от Йохан Ауверкс от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана (EPFL), откри, че когато гризачите остаряват, мускулите им се пълнят с церамиди. Церамидите, известни с това, че се употребяват постоянно в продуктите за грижа за кожата, съставляват сфинголипиди - клас мастни молекули, които не служат за произвеждане на сила, а извършват разнообразни задания в клетката.

Изследователите откриват, че при стареенето се следи претоварване на разнообразни протеини, в това число на SPT, които са нужни за превръщането на мастните киселини и аминокиселините в серамиди. " Сфинголипидите и церамидите са комплициран, само че доста забавен клас мазнини. Важно е да изучим тяхната роля в стареенето, защото извършват доста разнородни функционалности ", споделя доктор Пирки-Пекка Лаурила, доктор и водещ създател на проучването.

Впоследствие учените вземат решение да ревизират дали намаляването на претоварването с церамиди може да предотврати обвързваното с възрастта понижаване на мускулната функционалност. Те лекуват остарели мишки с блокери на церамида, като да вземем за пример мириоцин и синтетичния блокер Takeda-2, и употребяват аденоасоциирани вируси, с цел да блокират синтеза на церамид особено в мускулите. Серамидните блокери предотвратяват загубата на мускулна маса по време на стареенето, вършат мишките по-силни и им разрешават да бягат на по-дълги дистанции, като усъвършенстват координацията им.

За да проучат по-задълбочено този резултат, учените мерят всички известни генни артикули в мускулите благодарение на техника, наречена секвениране на РНК. " Оказа се, че блокирането на производството на церамид задейства мускулните стволови кафези, като кара мускулите да натрупват повече протеини и да изместват вида нишки към бързоразвиващите се гликолитични, с цел да се получат по-големи и по-силни мускули при остарелите мишки ", изяснява доктор Мартин Волвенд, главен помощник в проучването.

Накрая учените ревизират дали намаляването на церамидите в мускулите може да бъде потребно и за хората. Те изследват хиляди 70-80-годишни мъже и дами от Хелзинки и откриват, че 25% от тях имат избрана форма на ген, който понижава генните артикули на пътищата за произвеждане на сфинголипиди в мускулите. Хората, които са имали тази генна форма, намаляваща церамидите, са можели да вървят по-дълго, да бъдат по-силни и да се изправят по-добре от стол, което свидетелства за по-здравословно стареене, сходно на мишки, лекувани с блокери на церамиди.

" Тези открития са доста значими, защото ни дават мощен тласък за създаване на инхибитори, които биха могли да бъдат тествани при хора ", споделя Йохан Ауверкс. Сега учените стартират съдействие с фармацевтичната промишленост.

Изследването е оповестено в Nature Aging.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР