По време на срещата на върха в Йоханесбург коалицията БРИКС

...
По време на срещата на върха в Йоханесбург коалицията БРИКС
Коментари Харесай

БРИКС официално реши да зареже долара

По време на срещата на върха в Йоханесбург обединението БРИКС прикани за отвод от потреблението на щатския $ в интернационалната търговия. 

Алиансът публично реши да спре да разчита на щатския $ при разплащанията в международната търговия в бъдеще. Президентът на Южна Африка Кирил Рамафоса удостовери, че групата е взела единомислещо решение да прекрати потреблението на щатския $, без да срещне никаква опозиция.

Занапред БРИКС интензивно ще се застъпва за потреблението на националните си валути при трансгранични разплащания, като по този метод ще укрепва съответните локални стопански системи. Тази маневра е на път да докара до трансформиране на световния стопански пейзаж и да пренастрои геополитическия терен. Вследствие на това дипломатическите връзки с други страни ще претърпят корекции, а превъзходството на щатския $ ще се сблъска с голяма конкуренция с течение на времето.

Консорциумът БРИКС разгласи желанието си да понижи зависимостта си от щатския $ за да издигне смисъла на личните си национални валути. Решението е частично стимулирано от опасенията, свързани със задлъжнялостта, обвързвана с $.

Президентът на Бразилия Лула да Силва означи, че те имат намерение да разнообразят “ “, като понижат запасите си в долари.

Освен това БРИКС ще се стреми да убеди другите разрастващи се страни да правят търговия, употребявайки локалните си валути, а не щатския $.  

Това последователно понижаване на смисъла на щатския $ на международната сцена може да изостри провокациите, свързани с рецесията с тавана на дълга на Съединени американски щати.  

Освен това обединението ще бъде разширена с включването на шест нови страни, като по този метод ще се ускори престижът на алианса. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Аржентина, Египет, Етиопия и Иран ще станат членове на блока от 1 януари 2024 година Повечето от тези нови участници са стопански системи, произвеждащи нефт, и тяхното наличие може да окаже трансформиращо въздействие върху динамичността на международната търговия през идващите години.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР