По време на сблъсъка на Съветския съюз с нацистка Германия

...
По време на сблъсъка на Съветския съюз с нацистка Германия
Коментари Харесай

Как руснаците успяха да скрият целия Кремъл по време на Втората световна война

По време на конфликта на Съветския съюз с нацистка Германия през Втората международна война доста съветски градове са изравнени със земята като доста исторически и културно значими здания и артефакти са или унищожени, или откраднати, или пък изчезват. Въпреки това, Кремъл оцелява. Той е ударен от над 150 запалителни бомби и 15 въздушни бомби по време на 8 въздушни набези. Но в никакъв случай не пада.

Как по този начин препоръките съумяват да запазят толкоз огромна и скъпа конструкция от германците?

 Разбитый малый Николаевский замък 1917

Кремъл. Разбитият Николаев замък, ноември 1917 година (ПСВ)

Кремъл е огромен укрепен комплекс в центъра на Москва, който служи като публична резиденция на президента на Руската федерация. Неговите впечатляващи стени са издигнати в края на 15 век и съставляват една от от най-интригуващите архитектурни забележителности в света.

Въпреки че регионът е отворен за външни лица, той също е дом на някои от най-мощните и значими политически здания. Като сърце на града и ослепителен знак както на съветската, по този начин и на руската власт, комплексът е извънредно значимо и скъпо място. В резултат на това запазването му по време на Втората международна война е приоритет.

От 1938 до 1953 година Николай Спиридонов служи като комендант на Кремъл. Спиридонов има опасения за сигурността на мястото незабавно след началото на войната и изпраща известие до Народния комисар на вътрешните работи – и безусловно страшилище – Лаврентий Берия. С това Берия стартира работа по укриването на Кремъл.

 Moscow Kremlin from Bolshoy Moskvoretsky Bridge

Докато в работата по Кремъла се влага ужасно изпитание, останалата част от Москва си остава уязвима. Населението на града от близо 5 милиона е впрегнато да построява защита и укрепления, с цел да го отбрани. За благополучие доста московчани минават през образование по гражданска отбрана преди войната, тъй че когато няколко години по-късно идва време за отбрана на града, те са почти готови.

Стотици хиляди жители построяват трудности, барикади и отбрани, до момента в който доста повече се причисляват към пожарни отряди. Дори са издигнати две отбранителни линии отвън града.

Работата включва прибавяне на подправени здания в целия град и прикриване на същинските. В ненаселените региони се вършат подправени улици и здания, до момента в който същинските са покрити, с цел да наподобяват като елементарна празна земя от въздуха.

В един от случаите е употребен предпазен камуфлаж, с цел да наподобява Болшой спектакъл като редица елементарни жилищни здания.

За да се защитят фабриките, са издигнати подправени техни копия в региони, надалеч от местата, където в действителност бяха, до момента в който оригиналите са покрити с камуфлаж. Тези подправени заводи постоянно са осветени през нощта и доста немски бомби фактически се стоварват върху тях.

През октомври 1941 година, с приближаването на немските сили, Сталин подрежда на държавното управление да изтегля града. Това провокира незабавна суматоха измежду общото население, което обезверено се пробва да избяга, напълвайки вагоните на влаковете, което забавя напъните за евакуация.

Когато германците дойдоха скоро по-късно, те са посрещнати от квалифициран и укрепен град. Това, което чакат да бъде смазваща победа, в действителност става борба до безсилие, която в никакъв случай няма да завоюват.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР