По време на събитието Innovation 2023 главният изпълнителен директор на

...
По време на събитието Innovation 2023 главният изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Intel представи първия в света 288-ядрен x86 процесор – Xeon Sierra Forest на базата на малките E-ядра

По време на събитието Innovation 2023 основният изпълнителен шеф на Intel Пат Гелсинджър заяви, че измежду сървърните чипове Xeon от 5-то потомство от семейството Sierra Forest ще има процесор с 288 ядра. Да напомним, че чиповете Sierra Forest напълно ще се състоят от енергийно ефикасните E-ядра с поддръжката на единствено една нишка. По-рано компанията разгласи проектите си да показа Sierra Forest с до 144 ядра.

Новите процесори Sierra Forest, които употребяват E-core архитектура, са проектирани по този начин, че оптимално да усилят многонишковата продуктивност за мащабируеми облачни и контейнерни среди. Една от основните характерности на тези чипове е потреблението на чиплетен дизайн. Изчислителните ядра на процесорите са ситуирани в чиплети, основани на софтуерния развой Intel 3, до момента в който софтуерният развой Intel 7 се употребява за спомагателните чиплети – контролери на паметта, входно-изходни (I/O) интерфейси, чиплети, виновни за реализирането на шините PCIe, CXL и UPI, както и другите спомагателни ускорители.

Решението да се създава 288-ядрен модел Sierra Forest не е изненадващо, защото тези процесори употребяват същата конструкция като сървърните Xeon Granite Rapids с високопроизводителни P-ядра, при които благодарение на технологията за свързване EMIB могат да се обединят до три изчислителни чиплета с процесорни ядра. Intel е в положение да помести до 144 E-core ядра в един чиплет, като компанията е сложила два такива кристала върху една поставка.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР