По време на предизборната кампания в Германия Социалдемократическата партия (SPD)

...
По време на предизборната кампания в Германия Социалдемократическата партия (SPD)
Коментари Харесай

Германските социалдемократи може и да не спасят плана на Макрон за реформи в еврозоната

По време на предизборната акция в Германия Социалдемократическата партия (SPD) застана зад концепциите на френския президент Еманюел Макрон за промени в еврозоната, в това число за основаването на бюджет, финансов министър и обособен парламент за единната валута, написа организация " Ройтерс ".

Но на фона на набиращата скорост концепция за още една " огромна коалиция " сред социалдемократите и консерваторите на премиера Ангела Меркел, изникват подозренията дали лявоцентристката партия ще сложи европейската промяна отпред на целите си в задаващите се договаряния.

Няколко високопоставени чиновници в SPD, част от тях поискали анонимност, разясниха, че въпреки партията да продължава да поддържа концепциите на Макрон, вътрешните промени на здравното обезпечаване, пенсиите и трудовият пазар евентуално ще играят по-голяма роля в възможните диалози.

" Европа не е тематика, по която просто да можем да прокарваме решенията. Трябва да се стремим към консенсус ", разяснява Йоханес Карс, бюджетен специалист на SPD в Народното събрание и водач на консервативното крило " Зеехаймер Крайс " в партията.

" Би било хубаво, в случай че консерваторите се съгласят с концепцията за бюджет за еврозоната, само че те би трябвало да го желаят. Няма смисъл да ги насилваме за това ", добави той.

 Мартин Шулц
© Reuters

Мартин Шулц

Коментарът на Карс може да разочарова Макрон, който след неуспеха на договарянията сред Меркел, Свободните демократи и Зелените преди седмица прикани водача на SPD Мартин Шулц да извърши дълга си за обезпечаване на политическа непоклатимост в Германия.

Европейски Съюз има малко време да реализира съглашение за предложенията за европейски промени на Макрон, защото с наближаването на 2019 година се чака да бъде изцяло обхванат от договарянията за Брекзит, новия дълголетен бюджет на блока и европейските избори.

Затова френският президент избира да се избегне дълъг интервал на политическа неустановеност в Германия, в това число и нови избори, които биха забавили сформирането на държавно управление в Берлин доникъде на 2018 година

Идеите за промени

Освен това Макрон се надява, че SPD, водена от някогашния ръководител на Европейския парламент Мартин Шулц и външния министър Зигмар Габриел, ще убеди консерваторите на Меркел да одобряват някои от най-спорните му хрумвания за еврозоната.

На 98 страница от предизборната си стратегия SPD приканва за доста от ограниченията, които Макрон поддържа – бюджет за еврозоната, финансов министър и парламент, както и хармонизирани корпоративни налози и трансформиране на Европейския механизъм за непоклатимост в по-силен Европейски валутен фонд.

Два месеца след изборите високопоставени чиновници в партията споделят, че към момента има необятна поддръжка за тези хрумвания.

 Ангела Меркел
© Reuters

Ангела Меркел

Никой от тях обаче не твърди, че партията ще упорства за това в диалозите с Меркел, които може да стартират идващия месец. Някои сочат отдръпването на финансовия министър Волфганг Шойбле, който бе определен за ръководител на Бундестага, като забележителна стъпка.

" Преди изборите доста хора ни споделяха, че би трябвало да се отървем от Шойбле. Сега те го направиха вместо нас, разяснява върховен член на партията. Ще настояваме ли за повече Европа? Да. Ще има ли други цели, които може би ще са по-важни? Да. "

Според различен чиновник постигането на равни условия за корпоративния налог в Европа и въвеждането на налог върху финансовите транзакции е също толкоз значимо, колкото и проектите на Макрон за промяна в ръководството на еврозоната.

Макар Меркел да сподели подготвеност да работи с Макрон, други членове на нейния закостенял блок са скептични за концепциите му за еврозоната и се притесняват, че Европа може да се трансформира в " трансферен съюз ", в който Германия ще заплаща за внимателните към промени южни страни.

През последните четири години SPD се опитваше да остави диря в европейската политика. Шойбле, подкрепян от Меркел, защитаваше курс, учреден на прецизни правила, които слагат структурните промени в еврозоната над по-тясната интеграция.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (206)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР