По време на конференцията за разработчици Xorg, Кенет Граунке (Kenneth

...
По време на конференцията за разработчици Xorg, Кенет Граунке (Kenneth
Коментари Харесай

Intel разработва нов драйвер за своите графични ядра

По време на конференцията за разработчици Xorg, Кенет Граунке (Kenneth Graunke) от Intel показа новия OpenGL драйвер Iris за едноименните графични ядра на Intel. Архитектурата на новия драйвер мощно се разграничава от класическата архитектура на драйвера i965 и се базира на интерфейса Gallium3D на Mesa. В презентацията са разказани минусите на остарелия драйвер и малко изложение на подобренията в Iris.

Интересно е, че един от разработчиците на Intel в границите на личен интерес е решил да сътвори от нулата нов драйвер за актуалните GPU на процесорния колос. Той употребявал предлаганата в Mesa архитектура Gallium3D с интерфейси за създаване на драйвери, изместващи процесите по ръководството на паметта в Linux ядрото. Новият драйвер поддържа единствено GPU Iris и процесорите с архитектура Gen9+ (Skylake).

Работата върху новия драйвер е почнала през месец ноември предходната година и той още не е подготвен за всеобщо потребление. Но е подобаващ за опити и минава 87% от OpenGL тестванията piglit.

В тестванията за продуктивност Iris е от 3 до 15 пъти по-бърз от i965 според от режима на тестване. Iris обезпечава рендирането на приблизително 5,45 пъти повече обекти в секунда, спрямо i965. При осъществяването на действителни стратегии, растежът на продуктивността е към 19%.





Новият драйвер мощно понижава натоварването на централния процесор, тъй като всички съществени интервенции се правят от графичното ядро. В другите SoC силата се разпределя сред GPU и CPU, и намаляването на натоварването на процесори освобождава повече запаси за графичното ядро и до още по-голямо увеличение на неговата продуктивност.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР