По време на Франкфуртския панаир на книгата, журналистическо-издателския късмет пак

...
По време на Франкфуртския панаир на книгата, журналистическо-издателския късмет пак
Коментари Харесай

Българка си пи кафето с Еманюел Макрон

По време на Франкфуртския панаир на книгата, журналистическо-издателския шанс отново кацна на рамото на Надежда Кабакчиева – шефката на издателство „ Слънце ” у нас. Поради мотото на панаира тази година „ Франкуфурт по френски ” централната тематика бе Франция. Лично френският президент Еманюел Макрон дружно с Ангела Меркел откри панаира, след което предложения издатели от трийсет страни, отпечатили неговата книга, сред които е и нашето издателство „ Слънце ”.

Издателката и журналистка Надя Кабакчиева по време на височайшата среща с Еманюел Макрон в старинният ресторант „ Шварцщерн” във Фракфурт

-Вие като поканена издателка на книгата му „ Революция, борбата ни за Франция”, разкажете за срещата?


-Покани ни да тръгнем към площад „ Рьомер” в старинният ресторант „ Шварцщерн” на височайша среща. Може би тъй като най-пресно бе визитата му в България, той се спря по-дълго при мен и Ваня Кадийска – шефката на литературната организация НИКА. Поговорихме си най- сърдечно и доброволно.
Остана впечатлен от „ френската връзка” на издателство „ Слънце”, защото сме разгласили през годините книгите на Даниел Митеран, Силви Вартан, Ромен Гари, многотомните детски и младежки енциклопедии на „ Ларус”. Написа ми и сърдечен подпис:

„ За Надя,
Благодаря за Вашето доверие и за това, че сте мост сред Франция и България.
С другарство – Еманюел Макрон”


Специалният подпис за нея

-Вие преди време, като журналистка във вестник „ Отечествен фронт” бяхте създали няколко сензационни френски изявленията?

- Бяха сензация за соцвремето. При едно пътешестване по линия на Българският Червен кръст до Париж, бях съумяла да се добера до колосите Фернандел и Луй дьо Фюнес. Помня по какъв начин Фернандел изтощен от представлението в което участваше, ми даде единствено 5 минути, само че когато разбра името ми, усмихна се с неговата емблематична усмивка и сподели: „ И моята огромна обич се споделяше Надя.” И диалогът ни по този начин се удължи, че трябваше да му напомнят какъв брой е часа.
Другата ми незабравима среща е с Шарл Азнавур, когато пристигна да пее в София за пръв път при започване на седемдесетте години. А през днешния ден неправилно пишат, че ще идва за пръв път. Тогава трябваше още веднъж да приложа амбициозна досетливост, с цел да взема непременно първа изявление от него и го причаках още на летището.

Изумителен е този артист, който на своите 93 години ще направи още веднъж концерт у нас на 30 ноември. Дано да съумея да го зърна отново от близко.

Нашата журналистка по времето на соца съумява да „ хване” още на летището младия Азнавур, и дори го пита от каква кожа е палтото му, а той дава отговор: „ От кон. ” В началото на седемдесетте години той прави огромен концерт в София и девойките са полудяли по него.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР