По време на бума на пазара през 2007-2009 г. освен

...
По време на бума на пазара през 2007-2009 г. освен
Коментари Харесай

Къщите около София – новият хит сред купувачите

По време на взрива на пазара през 2007-2009 година с изключение на жилищата по-заможните купувачи избраха да се изнесат към южните региони на София в къщи. Разбира се, след рецесията се наблюдаваше противоположната наклонност. Може би от този момент остана асоциацията, че когато при анализите за пазара на сегмента „ къщи” при недвижимите парцели първата прилика постоянно е нова (в множеството случаи луксозна) къща в „ влиятелните юни райони”.

От началото на 2017 година още веднъж се вижда вълна на покупко-продажби с къщи. Този път обаче обстановката е радикално друга, изясняват брокери. Темпът на повишаване на жилища и този на къщите в диапазон до 40 км. към София е друг. Това докара до обстановка на пазара, при която клиентът може да избира дали да си купи 3-стаен апартамент в „ Младост” да вземем за пример за 110 000 EUR, или къща на същата цена в близки към столицата селца.

Какви са особеностите и трендовете в сегмента, за читателите на imot.bg изяснява Ивайло Цветанов, основен съветник жилищни парцели в Arco Real Estate.

Господин Цветанов, следи ли се сезонност при продажбата на къщи наоколо към София и какъв брой бързо се осъществят покупко-продажби с този тип парцели?

Няма сезонност при покупко-продажбата на къщи. Всеки парцел си има някакъв стадии, в който се осъществя договорка. При уравновесена цена продажбата може да се осъществя много бързо. А в случай че се следи разминаване в цената, договорката може да се забави.

С какво по-различни са критериите при покупка на къща от тези на жилища?

Особеното е, че за разлика от жилищата, при къщите значим фактор е съществуването на дворно място. То би трябвало да бъде с вярна форма, както и самата къща да е с положителни параметри.

Българинът търси къщи със личен двор заради културни наслагвания. Избягват се къщи в затворени комплекси. Може да е в комплекс, само че е значимо да си имат личен двор.

В кои региони е концентрирано търсенето и какво е съотношението на търсене при търсене къщи в и отвън затворен комплекс?

Според няма тъкмо избран регион, в който да е концентрирано търсенето. Например, има интерес към северната част на София, където са селата Мрамор, Мировляне.

Прави усещане, че хора които имат жилище в северната част на София избират да си вземат и къща в тази част на столицата, тъй като им е по-близко за пътешестване. Търсят къща, която да е наоколо до квартала, в който живеят.

Що се отнася до финансирането, множеството хора разчитат на лични средства и напълно дребна част (ако е над техните възможности) се ориентират към кредитиране.

Покупките са най-вече за лично прилагане, а не за инвестиция. Има хора, които живеят в София и към този момент желаят да са отвън столицата, да вземем за пример на към 40 км и с съществуването на градски превоз. Идеята е, че в случай че нещо се случи с колата, могат да употребяват публичния превоз.

Повечето предлагани къщи са издигнати през 70-те и 80-те години на предишния век.

В кой ценови диапазон се ориентират купувачите?

Около 100 000 EUR. По-малко е търсенето в по-горния клас към 250 000 EUR. За парцелите, които са към 40 км. към София търсенето е в ценовите диапазони сред 40 000 EUR и 50 000 EUR.

Виждаме, че цените на жилищата в София се повишават непрестанно, въпреки и постепенно и в случай че клиент желае да си купи един по-просторен тристаен апартамент би трябвало да даде към 100 000 – 120 000 EUR, а за тези пари може да се купи къща към София в обичайно положение.

Напоследък е фешън да се приказва за по-екологичен метод на живот. Правилно ли ще бъде, в случай че кажем, че желанието да се живее в къща е част от тази наклонност?

Да. Както се ориентират към биохрани, по този начин се ориентират и към по-екологичен метод на живот. Покупката на къща е обвързвана с смяната на настройката на живеене точно към по-здравословен метод на живот.

Какъв % на отстъпка може да се реализира сред офертна цена и тази, на която действително се сключа договорка?

Постигат се доста положителни цени. Възможно е парцел, който е офериран за 40 000 EUR, да се продаде за 30 000 EUR.

Има ли някакви специфики при оформянето на документите на този вид парцели?

Част от тези къщи са надстроявани и не са узаконени. Само тук има малко „ подводни камъни”. При самата регулация има изместване на линиите, само че е значимо да кажем, че и самите нотариуси имат някаква степен на допустимост и го вземат под внимание при изповядването на договорката.

Наблюдава ли се капиталов интерес към строителството на къщи – дребни, не първокласни, междинен клас?

По-скоро ползата е към къщи над междинния клас. Около 100 000-150 000 EUR не се изглаждат. По-скоро към 200 000 EUR.

Новото е, че парите на бъдещите притежатели са по-добре предпазени. Схемата, която възприемат множеството бизнесмени е клиентът да заплати 10% от цената на парцела, като сумата е в ескроу сметка. При довеждане докрай на обекта се изплащат останалите 90%. Това дава огромна сигурност на купувача, защото в случай че нещо се случи, той знае, че ще може да си върне парите. В същото време вложителя също знае, че с цел да разполага със сумата би трябвало да приключи обекта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР