По-високи размери на данъчни облекчения за придобитите доходи през 2022

...
По-високи размери на данъчни облекчения за придобитите доходи през 2022
Коментари Харесай

Важна новина за семействата с деца. Ето какво да очакват


По-високи размери на данъчни облекчения за добитите приходи през 2022 година ще могат да употребяват родителите на деца и деца с увреждания, спрямо миналата година. Сумите, които може да възвърне Национална агенция за приходите са според от броя им, като за едно ненавършило пълноправие дете облекчението от годишната данъчна основа е 6000 лева, а сумата за приемане до 600 лева, за две – 12 000 лева и сума за приемане до 1200 лева, за три и повече – 18 000 лева със сума за приемане до 1800 лв..

За развъждане на едно дете с увреждания облекчението за тази година е в размер на 12 000 лева, като сумата за приемане е до 1200 лв.. Това са средствата, които могат да бъдат получени, когато лицата не са употребили облекченията при предплатеното облагане на приходите.
-->
За да употребява данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2022 година да е получавало приходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или налог върху годишната данъчна основа за приходите от стопанска активност като едноличен търговец). Хората без приходи, или единствено с необлагаеми такива, като обезщетение за майчинство да вземем за пример, както и единствено с приходи, облагаеми с финален и/или патентен налог, не могат да се възползват от облекченията, само че това може да направи другият родител, в случай че дава отговор на изискванията, допълват от Национална агенция за приходите. 

Условията за прилагане на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания са в детайли разказани в уеб страницата на Национална агенция за приходите. Едно от най-важните условия за използване на облекченията е родителите да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване. От Национална агенция за приходите поучават жителите да ревизират онлайн с личен идентификационен код данъчната си сметка за отговорности преди да употребяват данъчно облекчение, с цел да избегнат неудобства.

Годишният размер на данъчните облекчения може да се употребява по два метода, както и до момента. Единият е с подаване на съответната декларация пред работодателя по главния трудов контракт в интервала от 30 ноември до 31 декември 2022 г. В този случай работодателят може да възвърне налога в период до края на януари 2023 година Втората опция за прилагане на данъчното понижение е с подаване на годишна данъчна декларация в Национална агенция за приходите в период от 10 януари до 2 май 2023 година, като паричните суми ще бъдат възобновени след инспекция от приходната организация в период от 1 месец след подаването на декларацията.

Източник: Кмета.бг
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР