По-високи осигуровки от 1 април ще трябва да плащат хората

...
По-високи осигуровки от 1 април ще трябва да плащат хората
Коментари Харесай

Бюджет 2022: Кой ще плаща по-високи осигуровки

По-високи осигуровки от 1 април ще би трябвало да заплащат хората със заплати над 3000 лв., както и аграрни стопани, тютюнопроизводители и самоосигуряващи се лица.

Това стана ясно при представянето на плана за бюджет за 2022 година от министъра на финансите Асен Василев.

Максималният застрахователен приход се усилва от 3000 на 3400 лв. от 1 април 2022 година Това ще засегне хората с по-високи заплати като работещите в IT бранша.

"Има доста нарастване на междинната работна заплата. Максималният осигурителн приход и минимланта работна заплата би трябвало да се движат в тандем със междинната заплата ", изясни Асен Василев. По думите му повдигането на оптималния застрахователен приход е било разисквано на срещи с компанни от бранша на осведомителните технологии. "Компании, които създават артикул, нямат нищо срещу. Компанните, които работят на ишлеме, имат срещу. Истината е, че България няма по какъв начин да стане богата страна, в случай че се занимаваме единствено с аутсорсинг и даваме ниски работни заплати ", уточни Асен Василев.

От 1 април минималният застрахователен приход на тютюнопроизводителите и земеделските стопани се усилва от 420 на 710 лв.. Така той се приравнява с минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се, който се покачва като минималната заплата от 650 на 710 лв..

Данъците няма да бъдат променяни - Данък добавена стойност се резервира 20%, а корпоративният налог налога върху приходите остават 10%.

Общо предстоящите доходи в държавния бюджет за 2022 година са 57,253 милиарда лв., което се равнява на 40% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната. Те са с 5,9 милиарда лв. по-малко от плануваните раходи, които са близо, 63,154 милиарда лв., което значи. Това значи, че ще имаме бюджетен недостиг в размер на 4,1% от Брутният вътрешен продукт

Обмисля се вид за подкрепяне на общините поради високите сметки за ток, което принуди някои кметове да в последните седмици да стопират уличното осветяване. Те ще получат помощ до края на март, а от април ще би трябвало купуват електрическа енергия с дълготрайни контракти, изясни Асен Василев. По думите му се планува през 2022 година държавната поддръжка за общините да бъде 5,6 милиарда лв., което е с над 670 млн. левапповече от предходната година.

85 млн. лв. са заделени от държавния бюджет за безвъзмездни детски градини . Парите ще бъдат иозползвани за покриване на разноските за прехрана на децата, тъй че родителите да бъдат освободени от заплащане на такса. Отделно страната ще отпусне 70 млн. лв. за строителство на нови ясли и детски градини. 315 млн. лв. пък се предвибдат за нарастване на учителските заплати, тъй че те да бъдат в размер 125% от междинната зпалата. Общо разноските за обучение се предвжда да са 6,4 милиарда лв..

20,756 милиарда лв. от бюджета се плануват за обществени дейсноти. Това включва учеличаване на минималната пенсия от 300 на 370 лв.. Maксималната пък се повишава от 1440 на 1500 лв..

Над 8,3 милиарда лв. са планувани за опазване на здравето. От тях 500 млн. са за ваксини, проби, персонални защитни средства и медикаменти за Коронавирус.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР