По-възрастните поколения са на мнение, че видеоигрите водят до зомбиране,

...
По-възрастните поколения са на мнение, че видеоигрите водят до зомбиране,
Коментари Харесай

Геймингът – любимо хоби, но и мечтана професия за Поколението Z


По-възрастните генерации са на мнение, че видеоигрите водят до " зомбиране ", " затъпяване ", асоциализация. Но дали в действителност е по този начин? Организацията " Интеркултура Консулт " изследва феномена гейминг промишленост. Проектът им е наименуван " Играещият човек ". Според Петя Колева и Милена Бербенкова, развиването на тази сфера в България не е добре проучено.

Научни проучвания са открили, че играта на електронни и видеоигри спомага за развиването на когнитивната функционалност на мозъка, способства за социализацията на младежите и развива редица умения и познания. Разбира си, както и с всичко друго, не трябва да се прекалява. Стигматизацията на видеоигрите от страна на по-старите генерации е естествена реакция - по този начин е било и при появяването на киното и малкия екран, изясняват още Петя Колева и Милена Бербенкова. 

На сходно мнение е и разработчикът на компютърни игри от Литва Шарунас Ледас: " Някои игри могат да развият двигателни умения, рефлекси. Други могат да подобрят логическото мислене. Освен това може да се усъвършенства стратегическото мислене, както и творчеството - като да вземем за пример с " Minecraft ". Но, несъмнено, би трябвало да се спомене, че като всеки различен артикул, той би трябвало да се употребява умерено. "



24-годишната Клое от Белгия стриймва игрите, които играе, т.е. споделя ги онлайн в обществената мрежа Twitch. Казва, че геймингът й е помагал в сложни моменти. " В огромна част от следването си бях доста много самотна, нямах доста другари, само че по тази причина играех онлайн и имах връзка с тези хора, които не познавах, само че с които играех всеки ден. Въпреки че общувахме онлайн, това бяха страхотни срещи. "  

Видеоигрите са един от най-бързо растящите бизнес браншове в международен мащаб. В Европейския съюз гейминг промишлеността бележи до 20% растеж годишно. Така заниманието на младежите може да се трансформира в мечтана работа. Такъв е и житейският път на Иван Йосифов от Видин. Още на 17-годишна възраст стартира първата си работа за студио в Лос Анджелис, работи отдалечено и се занимава с анимации. Като студент стартира първата си работа в гейминг студио, а по-късно основава и лична компания в тази сфера. 

Анкетата на " Интеркултура Консулт " демонстрира, че близо 57% от младежите в България, които се дефинират като " геймъри ", мечтаят да се развият професионално в областта на основаването на видеоигри.



Подкастите от поредицата " Generation Z / Поколение Z " са наличие, предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР