По-възрастните поколения го наричат силата на позитивното мислене, но днешната

...
По-възрастните поколения го наричат силата на позитивното мислене, но днешната
Коментари Харесай

Инфлуенсъри в TikTok съветват как да живеете по-добър живот, но препоръките им могат да са опасни

По-възрастните генерации го назовават " силата на позитивното мислене ", само че днешната юноша възприема тази идея като " манифестиране " - да мислиш положително за разнообразни неща в живота като нова връзка, покачване, събаряне на килограми или вътрешен мир. Идеята е, че умствените извършения могат да доведат до действителни достижения.

В последно време това се трансформира в тренд в обществените мрежи и най-много в TikTok, където клиповете на тази тема имат близо 36 милиарда гледания. Потребителите търсят препоръки и са посрещнати в платформата от редица инфлуенсъри и така наречен лайф коучове, които им споделят практики по какъв начин да създадат живота си " по-добър ". Оказва се обаче, че сходни практики могат да бъдат изключително рискови.

Немското издание " Шпигел " беседва с журналиста и специалист по психологично здраве Мартин Гомел, който изяснява по какъв начин сходни постове могат да се окажат проблем. Повечето от основателите на наличие в тази ниша основават клиповете си по високопрофесионален метод - имитират обстановки, употребяват театрална музика и съумяват да увлекат фена. Съдържанието рядко е комплицирано или в детайли и постоянно предлага семпли решения на персонални проблеми от вида: " Трябва да измененията живота си ".

Клиповете постоянно са ориентирани към хора, които са недоволни от себе си или всекидневието си, което размива границата сред коучинга и професионалната терапия, написа " Шпигел ".

" Хората, които фактически страдат от психически проблеми, са доста уязвими и някои от тях са изключително възприемчиви към такива послания. Много от тези основатели на наличие не се опасяват напряко да дават обещание изцеление от меланхолия или тревога - нормално без никаква психотерапевтична подготовка. Разказът съвсем постоянно е: " Вие сте виновни за личното си злощастие " и " Ще ви покажа по какъв начин да станете богати, щастливи и здрави ", изяснява Гомел.

По този метод болести като депресията или меланхолията се омаловажават, акцентира журналистът, които в случай че не се лекуват вярно могат да бъдат съдбовни.

" Някои сходни начин на живот треньори даже дискредитират психотерапията. Често срещан признак на депресията е възприятието за виновност. Когато по-късно се появи инфлуенсър и ви каже, че всичко се дължи на вашето отношение, това единствено може да утежни обстановката ", изяснява той.

Понякога в наличието на тези инфлуенсъри е включена и реклама, като техните препоръки за " по-добър живот " се състоят освен от положително мислене, само че и от знаци като скъпи часовници или спортни коли - от време на време даже на избрани марки.
Reply to @headassdaniel How to manifest a car
" Животът е показан като безконечен празник, постоянно с обещанието: " И ти можеш да го направиш ". Така на процедура се продава живот, който, погледнат рационално, е изцяло нереалистичен и неосъществим за множеството хора. Собственото его е на напред във времето: човек би трябвало да е богат, мускулест и постоянно в положително въодушевление. Тези, които не реализират това, са упреквани в мързел. Подсъзнателният роман е: в случай че водиш средностатистически живот, не струваш доста. Това има унищожителен резултат върху хората, които може би са в нестабилно състояние сега и желаят да трансформират нещо в обстановката си ", споделя Гомел.

Всъщност концепцията за това така наречен " манифестиране " не е нова. Тя се базира на мисли на китайския мъдрец Лао Дзъ и е необятно застъпена в известната книга " Силата на позитивното мислене " на Норман Винсънт Пийл от 1952 година Книгата има продадени над 5 млн. копия, макар че е необятно подложена на критика в литературните среди.

В нея са включени редица техники за " по-добър живот ", които сега циркулират в TikTok - като да вземем за пример да пишете сюжета на живота си с вярата, че обстановките и диалозите, които описвате, в действителност ще се осъществят.

Replying to @polina_dimitr0va Скриптирането е най-любимият ми способ за манифестация посредством закона за привличане. Сбъднала съм ужасно доста фантазии поради него, тъй че постоянно го употребявам. Кой различен способ желаете да покажа?
Специалистите по психологично здраве от дълго време са признали, че позитивното мислене оказва позитивен резултат, само че употребата му по този метод през обществените мрежи може да навреди на хора, които се обръщат за помощ към интернет вместо да потърсят професионална помощ.

Самият Гомел предлага потребителите да употребяват онлайн пространството по-отговорно и вместо клипове в TikTok да търсят сериозна информация от психотерапевти.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР