По турската телевизия вече излъчват рецепти как да се приготви

...
По турската телевизия вече излъчват рецепти как да се приготви
Коментари Харесай

Катастрофа в Турция: Парите не стигат за най-необходимото

По турската телевизия към този момент излъчват предписания по какъв начин да се подготви ястие от храна, открита на боклука. Инфлацията в страната излиза отвън надзор – специалисти се притесняват, че покачването на цените ще доближи 50%, написа.

Галопиращата инфлация и обедняването на хората – към това се въртят новините, които идват тези дни от Турция. " ", написа в заглавие немският " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ). В началото на публикацията създателят Андреас Мим обобщава: " Ердоган приготвя Турция за рискова инфлация. Анализаторите се притесняват, че покачването на цените ще доближи 50%, само че все пак страната желязно се придържа към политиката на ниски лихви ".
Като опустошително естествено злополучие
" На неприятните вести Ердоган реагира по нормалния си метод: с уволнения. От 2019 година до момента той е сменил трима ръководители на Централната банка, и още други високопоставени чиновници ", изброява създателят и споделя за опитите на държавното управление да притегли повече задгранична валута, откакто е изхарчило милиарди долари за стабилизиране на националната валута.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Над 21% е инфлацията в Турция, а лирата удари ново дъно и ве...

В края на публикацията ФАЦ цитира Денис Шен, шеф на берлинската рейтингова организация Scope, чиято диагноза гласи: " Многобройни са структурните проблеми: възходящ държавен дълг, лекомислена парична политика, похищения върху независимостта на Централната банка и все по-тясно преплитане сред страната и банките ".

Как се отразява всичко това на турското общество? Турският публицист Исмаил Гюзелсой търси отговор на този въпрос в обстойно есе в " Нойе Цюрхер Цайтунг ", озаглавено " Турското естествено злополучие ".



Авторът стартира описа си с една преживелица, която просто не може да не помни: на касата в магазина старата жена пред него мощно се смутила, когато касиерът ѝ съобщил какъв брой би трябвало да заплати за петте неща в кошницата си. " Бихте ли пресметнали още един път, това не може да коства толкоз доста пари ", споделила обезпокоеното дамата, сочейки към покупките си: маслини, фасул, парче сирене и два буркана мед. Касиерът доста добре знаел, че неточност няма, само че прекарал още един път петте продукта през скенера на касата. Жената останала безмълвна, когато още веднъж видяла същата сума – и върнала сиренето и единия буркан с мед.
" Тъжните погледи, които виждам по улиците "
" Още в този миг знаех, че няма да не помни тази преживелица ", написа Исмаил Гюзелсой и съпоставя протичащото се в Турция с опустошително естествено злополучие: " Уморените и тъжни погледи, които виждам по улиците, ми припомнят за огромното земетресение през 1999 година Тогава в нашите погледи се беше утаило чувството, че напълно наоколо са починали хиляди хора, беше се утаил ужасът от всичко това и най-много възприятието на безгранична беззащитност ", спомня си с мъка Гюзелсой.

Той акцентира и ролята на медиите в актуалната рецесия: " 90% от медиите следват прецизно курса на държавното управление и явно гледат да обръщат колкото е допустимо по-малко внимание на протичащото се. У хората това поражда шизофренното възприятие за обърканост ".



Авторът споделя, че по държавната телевизия към този момент излъчвали готварски предписания по какъв начин да си приготвиш ястие от храна, открита на боклука. А всяка обществена рецензия против сегашната политика в Турция автоматизирано извеждала на сцената заслепени последователи на властта, които повтаряли заученото: с реплики като " А за какво не си покажеш мобилния телефон " те желали да показват, че недоволствата на хората са пресилени, откакто носят в джобовете си скъпи смарт телефони. Едно изказване, което звучи цинично на фона на всеобщата беднотия в страната.

Авторът илюстрира немотията с образци от всекидневието: " В края на улица " Куртулуш " градската администрация е разкрила щанд за продажба на държавно субсидиран самун. От ден дневно опашката пред него става все по-дълга, до момента в който автомобилното придвижване по улицата очевидно изтънява. След фрапантното нарастване на цената на бензина множеството хора оставят колата пред дома си и взимат градския превоз ", написа създателят.

" Цените в Турция вървят по една толкоз неизчислима траектория, че се усещат като опустошително естествено злополучие. Всеки миг лирата още веднъж може да се обезцени двойно, а стоките автоматизирано да станат два пъти по-скъпи ", обобщава обстановката изданието.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:











Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР