По цял свят Коледа се свързва с раждането на Исус

...
По цял свят Коледа се свързва с раждането на Исус
Коментари Харесай

Важните исторически събития на 25 декември

По целия свят Коледа се свързва с раждането на Исус и с украси, трапези и песни. Малко хора обаче знаят, че на този ден са се случили значими исторически събития, някои от които трансформират хода на развиването на света. 

1. През 800-та година Карл Велики е коронясан за император на Свещената Римска империя. 

Често именуван „ Бащата на Европа “, Карл Велики е франкски крал боец, който сплотява огромна част от континента под знамето на Каролинската империя. Започвайки в края на 700-та година, Карл Велики построил голямо царство посредством обширни военни нападения против саксонците, ломбардите и аварите. Набожен католик, той също по този начин организира строги религиозни промени. 

На Коледа 800 година папа Лъв III коронясва Карл Велики „ император на римляните “ по време на гала в базиликата „ Свети Петър “. Тази противоречива коронация възвръща Западноримската империя и утвърждава Карл Велики като водач на по-голямата част от Европа. По-важното е, че го слага наедно с византийската императрица Ирина, която ръководи Източната империя в Константинопол. Карл Велики служи като император в продължение на 13 години и неговите правни и просветителни промени провокират културно възобновление и сплотяват огромна част от Европа за първи път след рухването на Римската империя. 

2. През 1066 година Уилям Завоевателят е коронясан за крал на Англия. 

Празничният сезон на 1066 е хазаин на събитие, което трайно трансформира хода на европейската история. На Коледа Уилям, херцог на Нормандия - по-известен като Уилям Завоевателят - е коронясан за крал на Англия в Уестминстърското абатство в Лондон. Тази коронация идва след именитото настъпление на Уилям на Британските острови, завършило през октомври 1066 година с победа над крал Харолд II в борбата при Хейстингс. 

Вследствие на 21-годишното ръководство на Уилям Завоевателя доста нормански традиции и закони намират своя път в британския живот. След като консолидира властта си посредством създаване на известни структури като Лондонската кула и замъка Уиндзор, Уилям също дава богата земя на своите френскоговорящи съдружници. Това освен трайно трансформира развиването на британския език - съвсем една трета от актуалния британски произлиза от френски думи - само че и способства за възхода на феодалната система на ръководство, характеризираща огромна част от Средновековието. 

3. Коледното помирение в Първата международна война през 1914 г. 

През 1914 година коледният дух се демонстрира на минимум евентуалното място - полесражение в Първата международна война. Започвайки вечерта на 24 декември, десетки немски, английски и френски войски в Белгия свалили оръжието и инициирали непринудено преустановяване на огъня. Примирието е подбудено от германците, които украсяват окопите си с коледни елхи и свещи и стартират да пеят коледни песни като „ Тиха нощ “. Британските войски дали отговор със лична интерпретация на „ Първият Ноел “ и изтощените бойци в последна сметка се втурнали към „ ничията земя “ - рисковото, свободно от сражения пространство, разделящо окопите, с цел да се поздравят и да се ръкуват. 

Според разкази на очевидци, бойците са споделяли цигари и по глътка уиски, а някои са си разменяли коледни дарове с мъже, по които са стреляли единствено преди часове. Възползвайки се от късото мъртвило в борбата, някои шотландски, британски и немски войски даже изиграли футболна игра на замръзналото полесражение. Примирието не беше осъдено от командващите офицери от двете страни и в последна сметка мъжете били извикани назад в съответните си окопи, с цел да възобновят боевете. По-късните опити за празнични срещи били осуетени, само че „ Коледното помирение “ станало незабравим образец за споделена човещина и приятелство на бойното поле. 

4. 1968: " Аполо 8 " прави първа обиколка към Луната 

Като част от задачата на " Аполо 8 " от 1968 година астронавтите Франк Борман, Джим Ловел и Уилям Андерс прекарали нощта преди Коледа в орбита към Луната. Първоначално интервенцията била планувана за експериментиране на лунния модул - употребен по-късно при лунното кацане на " Аполо 11 " - в орбитата на Земята. Но когато работата по модула изостава от графика, НАСА амбициозно трансформира проекта на задачата в лунно пътешестване.  " Аполо 8 " се трансформира в пионер в пилотирания галактически полет: Тримата астронавти станали първите хора, напуснали гравитационното привличане на Земята; първите, обикаляли към Луната; първите, видели цялата Земя от космоса; първите, видели Тъмната страна на Луната. 

" Аполо 8 " е може би най-добре запомнен през днешния ден с обръщението, което тримата астронавти създали, когато навлезли в орбитата на Луната в навечерието на Коледа. Докато на феновете бяха показвани фотоси на Луната и Земята от лунната орбита, Борман, Ловел и Андерс прочели началните редове на книгата Битие от Библията. Излъчването - приключило с известната имитация „ Весела Коледа и Бог да благослови всички вас, всички на положителната Земя “ - става едно от най-гледаните телевизионни събития в историята.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР