По цял свят и у дома ирландците се събират на

...
По цял свят и у дома ирландците се събират на
Коментари Харесай

Ирландците празнуват Св. Патрик. Защо всичко е зелено

По целия свят и вкъщи ирландците се събират на 17 март, с цел да отбележат празника на Св. Патрик - ден на ирландската душа.

Традиционен знак на деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите Свети Патрик употребявал трилистна детелина в проповедите си, с цел да изясни триединството на Отец, Син и Свети дух. Денят на честванията на светията е белязан съвсем напълно в зелено - хората носят зелени облекла, ядат зелена храна и даже пият от фамозната зелена бира, с цел да отбележат значимостта на признака на детелината.

Един от известните ирландски наздравици в чест на Св. Патрик гласи: " Нека покривът над нас в никакъв случай не падне и дано ние, приятелите, под него в никакъв случай не поддадем! "

В Съединени американски щати за първи път денят на Св. Патрик е маркиран в Бостън през 1737 година Днес към 34 милиона американци се гордеят с ирландския генезис на прадедите си.

В Ирландия датата се отбелязва всеобщо с паради, благотворителни акции и с доста бира, оцветена в зелено. Най-големите празнувания на празника стават в Дъблин, където всяка година се събират стотици хиляди хора. В Чикаго реката с часове стои зелена, а Ню Йорк събира най-многочислени тълпи, отбелязващи заслугите на Св. Патрик в християнската история. В Южното полукълбо най-големи празненства има в Сидни, Австралия. Днес Свети Патрик се празнува по целия свят.

Легендите описват, че патронът на Ирландия, Свети Патрик, се е родил в Бануен, Уелс, почти в 385 година Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се считал за богохулник. На тази възраст бил похитен и продаден в иго от група ирландци, които нападнали селото му.

По време на робството се доближил до Бога. След шест години съумял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е предназначен да покръсти езичниците. Впоследствие бил отдаден в сана на дякон, след това - на просветител и най-сетне - на свещеник. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори свещеник на Ирландия.

Патрик пътувал постоянно из Ирландия и отвън нея и обиколил доста места, кръстени по-късно на него. Създавал учебни заведения и църкви, които да му оказват помощ в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там траяла 30 години. След това се отдръпнал в графство Даун. Умрял на 17 март 461 година Оттогава тази дата се чества като Денят на Свети Патрик.

В разказите за Свети Патрик с изключение на истина, има и доста мистичност и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго - че изнесъл проповед от едно нагорнище и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и в никакъв случай не е имало. Макар в началото да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е трансформирал по-скоро в всемирски празник.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР