По целия свят китайците посрещат тази вечер Нова година по

...
По целия свят китайците посрещат тази вечер Нова година по
Коментари Харесай

Посрещаме Годината на заека, какво да очакваме

По целия свят китайците посрещат довечера Нова година по обичайния лунен календар. Според него Годината на тигъра отстъпва място на започващата на следващия ден Година на заека.

Днес в континентален Китай са първите новогодишни празненства, откогато държавното управление отстрани прецизните ограничения против ковид. Това разреши на фамилиите да се съберат през уикенда за пръв път от три години.
-->
В навечерието на Новата година фамилиите се събират и си разменят подаръчета за шанс - червени пликчета с пари. Обикновено китайците палят фойерверки, с цел да подплашат " остарялото страшилище " - животното, под знака на което е минала миналата година. Поднасяните на трапезата ястия варират съгласно района, като да вземем за пример за северната част на Китай са присъщи кнедлите, а в региона на Шанхай хората се стремят към оптимално многообразие, с цел да привлекат богатство. Семействата украсяват входната врата с фенери и червени хартиени отрязъци на думата " фу " - шанс, на животното, на което е подвластна настоящата година, както и на прилепи и риба, а в профил я декорират с куплети за благословия, демонстрира информация на Българска телеграфна агенция.

Азиатският (китайският) календар в основата си е лунен. Съставен е от даоистките жреци преди хиляди години. Стандартизиран е през 2637 година прочие н. е. като система на 12 земни разклонения. В него годината се състои от 13 лунни цикъла, по този начин Нова година съгласно източния календар стартира в деня на първото (или второто) за годината новолуние.

Според една от легендите Буда повикал животните при себе си, с цел да посрещнат дружно Нова година. Отзовали се 12 от тях. Пръв пристигнал плъхът, последван от бивола, тигъра, заека, дракона, змията, коня, овцата, маймуната, петела, кучето и прасето. Като премия за тяхната лоялност Буда нарекъл по една година от 12-годишния цикъл на всяко от тези животни по реда на тяхното идване.

Астрологичната основа на китайския календар се свързва с 12 скотски знака, пет детайла (стихии) - дърво, огън, земя, метал, вода, и две качества (състояния) - ин и ян. Комбинацията на 12-те  животни и петте детайла задава цикъл от 60 години. Шест от животните в китайския зодиак, са дейни (мъжки) - " ян ". Това са плъх, тигър, змей, кон, маймуна и куче. Годините " ян " приключват на четно число. Другите шест животни са пасивни (женски) - " ин ". Годините " ин " приключват надлежно на нечетно число. Тези знаци са бик (вол), заек (котка), змия, овца (коза), петел и глиган (свиня).

Смята се, че всеки човек, роден в годината на несъмнено животно, ще има и черти от характера му. Основните характерности на знаците са: плъх - блян към състезание във всичко, бик - непримиримост и неизменност, тигър - активност и храброст, заек - дипломатичност и пригодливост, змей - импулсивност и пристрастеност, змия - мъдрост и страст, кон - пъргавина и доброжелателност, овца - деликатност и артистичност, маймуна - духовитост и волност, петел - прагматичност и дисциплинираност, куче - честност и идеализъм, глиган - страст и самонадеяност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР