По традиция в Балканският конкурс на София Филм Фест взимат

...
По традиция в Балканският конкурс на София Филм Фест взимат
Коментари Харесай

Задава се "Балканският конкурс" на София Филм Фест

По традиция в " Балканският конкурс " на София Филм Фест взимат присъединяване нак-успешните продукции през миналата година. И тази година имаме удоволствието да споделим с публиката балканско кино от класа, показано от неговите създатели. Ето ги и първите шест в програмата.

" Синът на София " на Елина Псику е измежду огромните спечелили от " Трайбека " 2017, където печели премията за най-хубав задграничен филм. Сюжетът на копродукцията на Гърция, България ( " Чучков брадърс " ) и Франция придвижва фена в навечерието на летните Олимпийските игри в Атина през 2004-а, където 11-годишният Миша идва от Русия, закопнял за прегръдката на майка си София, само че е посрещнат и от нов татко.

" Балкан ноар " на родения в Босна, само че живеещ в Швеция Дражен Кулянин е по едно и също време впечатляваща фамилна драма, и мощен и динамичен трилър. Това е вторият филм на режисьора, след дебюта му " How to Stop a Wedding ", който през 2014 година получава Голямата премия на кинофестивала във Варшава. Световната премиера на " Балкан ноар " също е там, а " ScreenAnarchy " разяснява, че Дражен Кулянин предлага " филм, който може да бъде разказан като балканска версия на " Град на прегрешението " на Франк Милър ". Сюжетът пресъздава мощно трагична история - до момента в който са на отмора в Черна гора, дъщерята на Нина и Оскар изчезва. Пет години по-късно майката продължава да търси улики, с цел да стигне до похитителя и той да получи заслуженото наказване. Вече разграничени, Нина и Оскар пишат книга за претърпяното. Тя насочва упреци към него, че е погребал щерка им без тялото й, до момента в който Оскар просто се пробва да продължи живота си.

Словенският режисьор Янец Бургер не за първи път взе участие в Балканския конкурс на София Филм Фест. След " Соната без думи " (с осем наградата от Националния фестивал на словенското кино - 2010) през 2011 година, в този момент той се включва в програмата с " Иван " ( " Ivan ", 2017), този път с девет награди от Словенския кино фестивал, измежду които за най-хубав филм, сюжет и най-хубава женска роля на Маруша Майер. Критиката съпоставя играта на актрисата с ролята на Емили Уотсън в " Порейки вълните " на Ларс декор Триер. В " Иван " Маруша Майер влиза в облика на самотна майка, принудена да направи неосъществим избор сред мъжа, който обича, и нейния новороден наследник. Дефиниран жанрово като драма с детайли на трилър, филмът слага доста и комплицирани социално-етични въпроси, без да предлага еднопосочен отговор.

" Каталина " на Дениал Хасанович е копродукция на Полша, Босна и Херцеговина и Хърватия. Филмът е роман за колумбийка, студентка по право във Франция, която идва в Сараево, с цел да напише изследване за Трибунала за военни закононарушения. Неочаквано обаче тя се озовава в центъра на интимната покруса на новата си другарка - локална жена.

Седем години след завършването на трилогията " Яйце – Мляко – Мед ", отдадена на героя Юсуф с „ Мед “ (отличен със " Златна мечка " и премията на екуменическото жури в Берлин ’10), турският режисьор Семих Капланоглу се завръща още по-амбициозно в киното. Заснет напълно на британски, с интернационално актьорско присъединяване на три континента, новият му филм " Зърно " е антиутопичен научно-фантастичен епос, въодушевен от 29 стиха от Корана. Постапокалиптичната история е се случва в свят, в който оживелите са разграничени сред останките от градовете и селскостопанските региони. И двете групи се ръководят от корпорации, а популацията е елитарно. В териториите, наречени " Мъртви земи ", генетично несъвместимите имигранти страдат от суша и епидемии. Филмът духовно и естетически се родее със " Сталкер " на Тарковски.

В " Основи на убийството " словенският режисьор Ян Цвиткович концентрира вниманието върху разпада на идиличната връзка сред родителите в едно семейство. Причината е загубата на работа и последвалите финансови проблеми. С течение на времето товарът, който родителите не могат дълго да носят, пада от ден на ден върху раменете на децата. Това е история, която се случва всеки ден в Словения, само че може да се случи и на всички места другаде. За тези, които познават феномена, разказът наподобява мъчително. За другите – историята е предизвестие.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР