По традиция се омесва обредна пита, а гост не се

...
По традиция се омесва обредна пита, а гост не се
Коментари Харесай

15 Декември Имен ден

По традиция се омесва обредна пита, а посетител не се връща, даже и да е натрапен.

Кратка история за животът на Светеца.

По време на ръководството на Илия Адриан I, който бил ревнив идолопоклонник, чудният Елевтерий сияел като ярка звезда.Той е роден в Рим в фамилията на знатни и богати родители. Майка му просветена от свети деятел Павел, приела кръщенето и била наречена Антия. Тя кръстила сина си Елевтерий и почнала да го възпитава в строго благочестие.

Едва 20-годишен Светецът бил назначен за свещеник. Той сияел като светилник на свещник и светил със светлината на Божието слово, водейки мнозина към познанието за Единият Бог.

Филикс бил изпратен да залови Елевтерий, само че когато чул по какъв начин се  излива потока от чисто обучение, самият той почнал да слуша деликатно и да се удивява от силата на Христос. Мигом заменил гнева си с благост, отворил сърцето си, което било готово да одобри семето на словото Божие. Така не запомнил цялото минало, от бандит станал добър и почтен.

Когато двамата пристигнали в Рим, християните научили, че Филикс е приел Христовата религия в сърцето си.

Един ден царят, обладан от зли сили, изпълнен с яд, заповядал да донесат медно легло, да сложат под него доста нагорещени въглени, а на самото легло да положат гол мъченикът Елевтерий и да държат огъня, до момента в който той загине, тъй като не желал да се откаже от вярата си в Христа.

Бог свише облекчил страданията на мъченика, който се радвал, охладен от росата.

Отново била извадена желязна решетка, а под нея накладили огън, от горната страна изливали масло. Щом положили мъченика на тази решетка, мощният огън загаснал на мига, а желязната решетка станала студена, като че ли била полята не с масло, а с вода и по този начин Бог опазил мъченика Елевтерий недокоснат.

Мъченикът, застанал пред царя, почнал да му приказва самоуверено:

– „ Каквото и да правиш, няма да ме принудиш, да се откажа от благочестивият ми живот. “

Тогава, сходно на светия първомъченик Стефан, Елевтерий почнал да се моли за своите мъчители:

– О, Милосърдни Господи, докосни сърцата им, дано познаят Твоето свято име и дано Те познаят, Единия Истински Бог!

Накрая мъчителят заповядал да доведат дивите волове, да вържат мъченика, тъй че, влачен и малтретиран от тях, с цел да бъде погубен.

Ангел Господен дохвърчал от небето, отвързал Светеца от воловете, измъкнал го от ръцете на мъчителите и го издигнал до планина. Било пусто място и имало диви животни… Но светият страдалец Елевтерий, прославял Господа, живеел с тях като с овцете: лъвове минавали около него, мечките го милвали; почнали да му служат и да го бранят.

Адриан научил и изпратил бойци да заловят Елевтерий. Когато бойците намерили Светеца, зверовете се втурнали към тях и едвам не ги раздрали, само че Елевтерий ги пощадил и им заповядал, да тръгнат дружно към пустинята.

По пътя той ги въвел в Христовото обучение и ги кръстил.

Когато стигнали в Рим Светецът бил наказан да бъде раздран от диви зверове. Когато бил доведен на мястото за екзекуция, първо пуснали лъвица, а по-късно лъв; само че те, тъкмо като овце станали кротки и почнали да ближат краката на Елевтерий.

Имало и такива, които наричали Светеца вълшебник, само че те били застигани от Божие наказване: някои от тези клеветници били завчас вкаменени. Екзекуторът не знаел, какво повече да направи и заповядал да отсекат главата на сияещият Елевтерий с меч.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР