По стара традиция в град Кубрат се проведе тържество по

...
По стара традиция в град Кубрат се проведе тържество по
Коментари Харесай

ДЕСЕТКИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА КУБРАТ ПРАЗНУВАТ БАБИНДЕН

По остаряла традиция в град Кубрат се организира празненство във връзка националния празник Бабинден. В навечерието на празника, който по остарял жанр се отбелязва на 21 януари, в Кубрат бе пресъздаден обичаят „ Бабуване “. Мероприятието бе почетено от народния представител на Движението за права и свободи (ДПС) и народен представител в 48-ото Народно заседание доктор Хасан Адемов, Кметът на Община Кубрат Алкин Неби, ръководителят на регионалния съвет на Движение за права и свободи – Разград Мехмед Салим, ръководителят на локалния парламент в Кубрат Хюсеин Юмеров, общински съветници и кметове на кметства.


-->
„ Скъпи поданици и посетители на община Кубрат,

Изключително съм благополучен да бъда измежду поканените на този обичаен за България празник, отдаден на родилната помощ, тъй като така наречен „ бабуване “ в предишното е откогато свят светува и е било най-важното и ценено събитие в живота на човек. Изказвам своята признателност към дамите и акушерките, тъй като те дават живот, те ни дават най-важните съкровища, а точно децата. Скъпи дами! Вие сте стълбът на фамилията, а нашите скъпи майки и баби са опората и по този начин неоценимата помощ за нас, тъй като точно те ще възпламенят печката и ще стоплят храната на нашите деца. Те ще обхванат с любов и топлота внуците си, дарявайки ги с мъдростта и поуките на живота. Още един път Ви благодаря за поканата и жеста, за напъните и търпението в грижата за нашите деца, която ще продължава и за напред. Честит празник на всички, с пожелания за здраве и благополучие! ", съобщи в обръщението си към присъстващите кметът Алкин Неби.

На проведеното събитие в лудоггорския град участваха още представители на общинското управление на Движение за права и свободи – Онур Зайкъров и Едис Даудов, десетки поданици от общината, надарени самодейци от Бисерци и Севар, както и доста други жители. Поздравителни адреси по случай Бабинден дойдоха също от народния представител на Движение за права и свободи инж. Ахмед Ахмедов, от зам.-кметът на Община Разград Хабибе Расим, от видни общественици и представители на институции.

Бабинден е един от огромните национални женски празници, отдаден на „ бабите “ – дамите, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена основно на желанието да се засвидетелстват респект и почитание към възрастните дами, които са „ бабували “. Празникът в Кубрат продължи с доста национални хора, танци и занимателни игри. Бабинден ще бъде маркиран на следващия ден и в други обитаеми места на общината. Денят на родилната помощ в Тертер ще бъде отпразнуван от 18.30 ч. в ресторанта на селто. На 21 януари в клуба на читалището празникът ще бъде маркиран и от жителите на село Медовене. Началото на събитието е от 12.00 часа.

 

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР