По случай утрешния Международен ден на пицата европейската статистическа агенция

...
По случай утрешния Международен ден на пицата европейската статистическа агенция
Коментари Харесай

България е трета в ЕС по ръст на цената на пицата

По случай утрешния Международен ден на пицата европейската статистическа организация Евростат показа синтезирани данни за повишаването на обичаната за милиони европейци храна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Данните сочат, че през декември 2022 година цената на купената от хранителни магазини в Европейския съюз пица или киш (френски тарт) е била приблизително с 16 % по-висока по отношение на декември 2021 година За съпоставяне - през последния месец на 2021 година годишното повишаване на пицата възлизаше на едвам 2 %. С нарастване от 37 % България е трета измежду страните - членки от Евросъюза, по растеж на цената на дребно на пицата през декември 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година За цялата 2022 година пицата, продавана в българските магазини, е поскъпнала приблизително с 25.4 на 100 при приблизително равнище на растеж на цената в Европейски Съюз от 8.9 на 100. Сред членките на Европейски Съюз най-високо нарастване на цената на пицата на годишна основа през декември 2022 година е записала Унгария (+46 процента), следвана от Литва (+39 процента) и България (+37 процента).

 Храните на едро поевтиняват минимално през седмицата Храните на едро поевтиняват минимално през седмицата

Противно на тях най-слабо повишаване на пицата е записано в Люксембург (+7 на сто), Италия (+10 на сто) и Франция (+13 на сто).

 България е трета в Европейски Съюз по растеж на цената на пицата
© Евростат
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР