По случай националния празник на България турското правителство допусна екипа

...
По случай националния празник на България турското правителство допусна екипа
Коментари Харесай

Турското правителство показа оригинала на Санстефанския мирен договор

По случай националния празник на България турското държавно управление позволи екипа на bTV в държавния списък и ни сподели оригинала на Санстефанския кротичък контракт, както и държавния щемпел на императора Александър II.

В шеста седма и осма глава на контракта се загатва на френски език, че България ще се конституира като самостоятелно трибутарно княжество, а българският княз ще се утвърждава от високата врата.

Договорът се съхранява в специфична кутия, допира се единствено с ръкавици и е обшит с кадифе. Учените, които желаят да го учат могат да го видят, само че ще работят с фотокопия.

Копие на контракта може да се види в София в националния исторически музей в Бояна.

Достъпни са и всички интернационалните контракти на Турция.

От мястото където е подписан контракта сега няма нищо. Запазена е единствено къщата, където са били ситуирани съветските елементи през март 1878 година. Сега тя е частен парцел.

В консулството ни в Истанбул беше проведен банкет по случай националния ни празник. Събраха се дипломати, цариградски българи, представители на изселническите организации.

„ Датата е значима освен за България, само че и всички турци и би трябвало да знам, че и доста мюсюлмани умряха в тази война”, уточни Несрин Сипаахи Каратлъ, учител по Балканска история.

Синът на Миглена Доган е на половина българин и на половина турчин. „ В главата ми се въртяха мисли по какъв начин ще обясня на сина ми Йоан- Ал, моето дете,какво е Трети март. Трети март е ден на битка и ще разбираем, че оня турчин, който е зложелател на българите от учебниците ни, е османският турчин. Новият турчин не трябва да е зложелател, тъй като е в прилежащата врата”, уточни Миглена Доган, преводач.

„ В момента и двете страни не съществуват нито Османската империя, нито съветската империя. Резултатът е самостоятелна България”, безапелационен е Христо Копано, от българската екзархия в Истанбул.

В българското посолство в Анкара по случай празника тази година е пристигнало висшето управление на турската страна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР