По случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи Организацията на

...
По случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи Организацията на
Коментари Харесай

Почитаме 80 години от спасяването на българските евреи с поредица събития

По случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи Организацията на евреите в България „ Шалом “ ще организира поредност от възпоменателни събития в Пловдив и София. Те ще се проведат на през днешния ден и 10 март. 10 март е датата, на която почитаме паметта на 11 343 евреи от Северна Тракия, Македония и Пирот, починали в лагерите на гибелта.

Ето и програмата от възпоменателни събития:

Тази заран при Паметника на спасението в Пловдив се организира гала във връзка анулацията на депортацията на пловдивските евреи през 1943 година

От 13:00 ч . в Бачковски манастир  ще има гала по полагане на цветя и отдаване на респект на eказарх Стефан и патриарх Кирил за ролята им в спасяването на българските евреи.

На 10 март през целия ден по случай годишнината в храмовете на Българската православна черква, Католическата черква, Арменската черква, Обединени евангелски църкви и Мюсюлманското изповедание, както и във всички синагоги ще бъдат отслужени молебствия за мир и благополучие на България. Съвместно със Столична община Ви каним на: 10:45 ч. Поход на толерантността от църквата “Св. София ” до паметника на Спасението зад Народното събрание. Походът ще стартира в 11:00 ч.



Церемония във връзка спасяването на българските евреи и отбелязване паметта на жертвите на Холокоста ще стартира на паметника на Спасението зад Народното събрание.

В 13:15 ч. в градинката пред хотел „ Рила “ ще има гала по назоваване на градината на рав Гавриел Алмоснино основен равин на София по време на освободителната война (1877 - 1878 г.), който избавя София от опожаряване.

В 14:00 ч. в Музея на София ще стартира гала и полагане на цветя на паметника на Димитър Пешев, а от 16:00 ч. ще има показване на юбилейна марка “Незабравените лица на спасението ” във връзка 80 годишнината и удостояване на паметта на починалите евреи. Събитието се провежда взаимно с Български пощи.

#WeRemember

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР