По-скъп газ с около 19% най-вероятно ще плащаме за декемвриТова

...
По-скъп газ с около 19% най-вероятно ще плащаме за декемвриТова
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Няма да има поскъпване на парното

По-скъп газ с към 19% най-вероятно ще плащаме за декември

Това стана ясно след съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране. Предложението на " Булгаргаз " е 145 лв. за мегаватчас, сега цената е 123 лв.. Причината за увеличението на цената на синьото гориво е по-скъпият газ, с който хранилището Чирен е запълнено. Окончателното решение енергийният регулатор ще разгласи на 1 декември.

" Цената можеше да бъде и по-ниска, в случай че не беше високата цена на природния газ, който се съхранява в подземното газохранилище в Чирен по причина, че интервалът, когато беше нагнетено главното количество природен газ в Чирен, съвпадаше с най-високите цени на природния газ през месеците август и септември ", съобщи ръководителят на КЕВРИван Иванов, представен от.

Друг фактор за повишението на цената съгласно ръководителя на енергийния регулатор е по-високото ползване през отоплителния сезон, както и огромното количество природен газ, което употребяват топлофикациите.

" Тази цена, както и цената, която чакам през януари, ще бъде още малко по-висока, само че няма да има нищо общо с цената от 353 лв. за мегаватчас, която беше достигната през месец септември ", посочи Иванов.

Енергийни специалисти разясняват, че има действителни учредения " Булгаргаз " да желае покачване на цената.

" Всеки един публичен снабдител стъпва върху няколко фактора - едното е борсовата цена на холандските тържища, цената на доставката на газа от Азербайджан, плюс доставките на ЕлЕнДжи, които идват от Гърция ", уточни енергийният специалист Иван Хиновски.

Увеличението на цената на газа обаче няма да окаже въздействие върху цената на топлинната сила и към този момент няма да има повишаване на парното.

" Няма да има, аз съм уверен и няма съображение да се вършат корекции в цената на топлинната сила, при тази цена от 19% тя е в границите на плануваните запаси, които КЕВР дефинира ", добави Хиновски.

Поредното повишаване на газа не изненада потребителите.

" Няма какво - нито сме производители, нито се мъчим да си произвеждаме и по тази причина ще нарастне газът. Няма рационално - безразсъдно, като се подписват някакви съмнителни контракти, това е ситуацията. Не ме изненадва, тъй като всяка година е по този начин ", показа жител.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР