По-сериозни различия в ценностните ориентири на българина се откриват най-вече

...
По-сериозни различия в ценностните ориентири на българина се откриват най-вече
Коментари Харесай

Проучване: България е демократична страна, а изборите са най-добрият механизъм за определяне на властта

По-сериозни разлики в ценностните ориентири на българина се откриват най-много сред най-младите и най-възрастните. Доминиращото мнение е, че България е демократична страна, а изборите са най-хубавият механизъм за установяване на властта. Бракът към момента е полезност в живота на българите, макар ерозията му измежду по-младите генерации.

Това са част от главните заключения от втората част от изследването на проучвателен център „ Тренд “, предоставено от Института за дясна политика.

Изследването е извършено сред 3 и 10 октомври 2017 година измежду 1004 пълнолетни български жители по метода „ лице в лице “.

62% от всички респонденти декларират, че имат вяра в Бог.

Тук анализаторите показват забавна взаимозависимост - дамите са по-религиозни от мъжете. Най-религиозни се оказват живеещите в селата, а в столицата дяловете на вярващите и невярващите са релативно равни.

Въпреки високите стойности на религия в Бога, повече от половината от всички интервюирани посещават религиозни храмове единствено по празници.



Светският темперамент на страната не се подлага на подозрение, като 60% от всички запитани не са съгласни религиозните институции да играят роля в ръководството на страната.

Близо една трета от всички респонденти споделят мнението, че религията е доста значима част от живота им , а 58% са на противоположното мнение.

Малко повече от половината от българските жители считат, че България е демократична страна, до момента в който 41% са на противоположното мнение.

55% от всички български жители считат, че демокрацията е добра форма на ръководство за България, до момента в който 29% са на противоположното мнение. Тук още веднъж личат сходни демографски зависимости измежду най-младите и живеещите в столицата, разясняват от „ Тренд”.

Проява на либерален инстинкт са и данните по отношение на изказванието дали в България е добре всичко да се взема решение от един човек или властта би трябвало да бъде разпределена сред голям брой хора. Една трета от всички интервюирани споделят, че е най-добре отпред на страната да има един човек, който да взема решение всичко, до момента в който 54% считат, че е по-добре властта да бъде разпределена сред голям брой хора.

53% от всички интервюирани считат, че хората в България би трябвало да подписват брак, а не да живеят на фамилни начала , до момента в който 37% са на противоположното мнение. Сред младите възрастови групи (18-29 година и 30-39 г.) обаче мнението е противоположно.

70% от хората считат, че гражданският брак е по-важният, до момента в който 14% дефинират църковния.

На въпроса по кое време е обикновено да станеш родител за първи път най-вече показаха интервала от 24 до 27 години. В столицата възрастта е изместена от 28 до 30 години.



44% от българите са правили подаяние през последната една година, а над една трета от всички дарения се вършат през есемеси. 36% пък от всички българи са дарявали кръв.



Близо две трети от всички запитани са на мнение, че технологиите водят света към по-добро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР