По разпореждане на вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите

...
По разпореждане на вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите
Коментари Харесай

Започват финансови инспекции на общините, въвели режим на тока

По предписание на вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) стартира финансови инспекции на общините, въвели ограничавания при обезпечаване на улично осветяване и други услуги за жителите, които са свързани с разход на електрическа енергия, оповестяват от Министерството на финансите.

Инспекторите ще ревизират заложените и обезпечени средства за тези общини, размера на разноските за електрическа енергия за интервала от м. октомври 2021 година до м. февруари 2022 година и съпоставката им за същия интервал на миналата година. Следва да бъдат тествани и извършените публични поръчки за доставка на електрическа енергия, както и подхванатите ограничения за понижаване на разноските за електрическа енергия.

За общините, в които инспекцията не откри нарушавания, ще бъде прибавен механизъм за отплата на по-високите сметки за електрическа енергия. На общините, за които се открият нарушавания на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната активност, или знаци за осъществени измами, надлежно се открият породени вреди, ще бъде потърсена административно-наказателна и имуществена отговорност, според пълномощията на АДФИ.

Същевременно с писмо до Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) вицепремиерът Василев изиска в период до три работни дни от приемане на фактурите през м. февруари 2022 година сдружението да даде информация за фактурираната електрическа енергия и разноските за ел. сила за интервала от м. октомври 2021 година до м. февруари 2022 година и същия интервал на миналата година. В писмото се обръща внимание, че при разбора на информацията, данните за размера на отчетните разноски за прехрана и друга относима информация, ще се засичат с данните от месечните доклади за осъществяване на бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет за съответния интервал.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР