По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина

...
По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина
Коментари Харесай

МВнР поиска от Сърбия да няма повече изказвания като това за Борисов

По предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия у нас Владимир Чургус бе извикан през днешния ден в Министерството на външните работи.

Поводът бе изявление на министъра на външните работи на Република Сърбия Ивица Дачич от 6 юли 2019 година, в което той прави коментар на отговор, даден от българския министър-председател Бойко Борисов на конференция в Познан.

Пред дипломат Чургус беше изразена позицията, че изявлението на министър Дачич е недопустимо и не дава отговор на упованията на българската страна за поддържане на другарски и добросъседски връзки. Бе очебийно, че на срещата в Познан българският министър председател приказва като европейски политик и коментарът на външен министър на страна отвън Съюза в този случай е неудобен. Бе изтъкната и ролята на България за европейската интеграция на Западните Балкани и в частност на Република Сърбия, триумфите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което съумя да върне този основен за района въпрос в европейския дневен ред.

На срещата бе издигнат въпросът и за последвало изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич за осведомителна организация „ Танюг “, което също се прави оценка като недопустимо от българската страна. В тази връзка настоятелно бе изразено очакване сходни изявления да не се повтарят в бъдеще.

Посланик Чургус благодари за поддръжката, която България оказва за европейския път на Република Сърбия, и акцентира връзките сред двата народа, като обърна внимание на прочувствения темперамент на изказванията. Всички имаме интерес от положителни връзки със съседите и непоклатимост в района, акцентира той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР