По-рано този месец водещи медии разпространиха новината, че две от

...
По-рано този месец водещи медии разпространиха новината, че две от
Коментари Харесай

HP отхвърли офертата на Xerox

По-рано този месец водещи медии разпространиха новината, че две от най-старите и уважавани компании в софтуерния свят ще се слеят – HP Inc., компанията, родила се след разделянето на бизнесите на Hewlett-Packard, и доставчикът на принтери и копирна техника Xerox. HP Inc. е компанията, занимаваща се с лични компютри, принтери и скенери на HP.

По-късно се появи и друга вест – за това, че Карл Айкън, мастит вложител и собственик на солидно дялово присъединяване в Xerox е подкрепил компанията за придобиването на HP Inc., подпомагайки я със сериозна финансова инжекция. Но до договорка няма да се стигне. Това излиза наяве от публично писмо, което борда на шефовете на Xerox са изпратили на своите сътрудници от HP. В него се декларира, че офертата от $33.5 милиарда е надалеч от една действителна цена на компанията. Офертата на Xerox беше изпратена на пети ноември, единствено ден, откакто стана ясно, че тя  обмисля да предприеме сходен ход, предлагайки отсреща пакет от акции и кеш. И въпреки пазарната оценка на HP Inc. да се пресмята на към $27 милиарда, то годишния доход на компанията възлиза на шест пъти повече от това, което генерира Xerox за същия интервал.

В писмо от през вчерашния ден, изпратено до вицепредседателят на борда на шефовете на Xerox и основен изпълнителен шеф на компанията Джон Висентин, от HP декларират, че бордът „ единомислещо е заключил, че компанията доста подценява действителната стойност на HP и предлагането не е в най-хубавия интерес на акционерите на компанията “. Освен това, в писмото се приказва за „ мощно неопределената и несигурна природа на предлагането, в това число евентуалния резултат на несъразмерните равнища на дълг в комбинирания дялов пакет на компанията “. В цитираното предложение, Xerox предлага на акционерите на HP $22 на акция, формирана от 17 $ в кеш и 0.137 Xerox дяла за всяка HP акция, за общата сума от $33.5 милиарда Притежателите на дялове на HP биха получили след сключването на договорката 48% от смесената компания.

Писмото на HP привежда също по този начин и неяснотата към финансирането на самата договорка: посланията на Xerox в тази посока не са задоволително безапелационни, като от компанията бяха предложили кеш „ на ръка “, плюс ново финансиране, което се чака да пристигна от „ продължаващи полемики със Citi “, които, както настояват Xerox са дали „ високо надеждно писмо “ за споразумяване на съглашението сред двете компании. От HP цитират също по този начин спада в приходите на Xerox – от $10.2 милиарда на $9.2 милиарда от юни предходната година, което съгласно HP, „ повдига значими въпроси във връзка с траекторията на бизнеса на Xerox и вероятностите в бъдеще “.

Нужно е да се означи обаче, че HP оставят вратата леко открехната с изказването, че със „ състоятелна ангажираност от управлението на Xerox и достъп до съответно показана информация за Xerox, ние имаме вяра, че може бързо да оценим облагите за евентуална транзакци “. „ Оставаме подготвени да се включим дружно с вас, с цел да разберете по-добре вашия бизнес и всяка стойност, която може да бъде основана от една възможна композиция “, приключва писмото.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР