По процедурни причини Върховният касационен съд отказа да образува дело

...
По процедурни причини Върховният касационен съд отказа да образува дело
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите призова за оставка членовете на Съдийската колегия на ВСС

По процедурни аргументи Върховният касационен съд отхвърли да образува дело по настояването на основния прокурор да бъде обновено делото за предварителното освобождение на Джок Полфриймън.

Оказа се, че на австралиеца не е бил връчен против автограф дубликат от настояването на Сотир Цацаров. Материалите по делото са върнати на Софийски градски съд с инструкции връчването на преписа да бъде осъществено, преди съдът да реши дали да образува дело.

Междувременно, Съюзът на съдиите в България реагира остро на вчерашната позиция на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет по проблема с предварителното освобождение на Полфриймън. Съюзът, който се оглавява от Калин Калпакчиев, ръководител на правосъдния състав, постановил предварителното условно освобождение на Джок Полфрийман, прикани членовете на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет да подадат оставка, оповестява БНР.

Според съсловната организация с позицията си по проблема с предварителното стартирането от пандиза на австралиеца кадровиците са нарушили независимостта на правосъдната власт.

Позицията на членовете на Съдийската гилдия, че "споделят чувството за нарушен баланс сред правото и справедливостта на околните на убития от Полфрийман студент Андрей Монов " съгласно най-голямата магистратска организация, "руши съществени устои на правовата страна, каквито са върховенството на закона и независимостта на правосъдната власт ".

"Съдийската гилдия освен не извършва законовото си обвързване да обезпечава и отстоява съдийската самостоятелност, само че и се е включила към невиждания политически и публичен напън върху правосъдния състав, произнесъл се за предварителното освобождение на Джок Полфрийман ", пишат от Съюза на съдиите.

Според магистратите неналичието на реакция на персоналните нападки и закани към правосъдния състав е знак, че арбитър, който не се преценява с публичното мнение и политическите водачи, ще бъде обругаван.

В ефира на Националното радио, някогашният арбитър в Европейския съд по правата на индивида Здравка Калайджиева, назова "безобразно " насъскването на хората против съдии поради правосъдния им акт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР