По принцип всяко лято цените на месото скачат.Това каза министърът

...
По принцип всяко лято цените на месото скачат.Това каза министърът
Коментари Харесай

Свинското скочило със 7,5%, но няма нищо спекулативно - според министъра

По принцип всяко лято цените на месото " скачат ".

Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в отговор на въпрос за какво през последните месеци свинското месо е поскъпнало със 7,5 на 100, по данни на платформата на икономическото министерство за информация за пазара на храни. В случая далавера е изключена, съобщи Вътев пред публицисти, представен от Българска телеграфна агенция.

Сред аргументите за този растеж министърът уточни по-високите разноски за развъждане на животните в свинефермите и добави, че се чака през есента цените да се намалят.

Освен това Вътев подсети за променената обстановка, обвързвана с войната в Украйна, наслагването на резултатите от Коронавирус рецесията, растежа на цените на горивата, тока и фуражите. Няма нищо изненадващо и спекулативно, сподели Кирил Вътев.
 Кирил Вътев организира през днешния ден с представители на сектора Консултативен съвет по месото в постройката на Министерство на земеделието и храните. Снимка Българска телеграфна агенция

Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България означи, че при производството на животни постоянно има следваща взаимозависимост от резултатите на цените на фуражите. Той подсети, че предходната година поради войната имаше " рекордно високи цени на зърната и респективно на фуражните съставни елементи ".

По думите му при такава обстановка доста стопани, освен в България, само че и в цяла Европа, са ликвидирали доста животни, а това от своя страна води до дефицит на пазара и повишаване на цените. Около година по-късно значително консумираме този резултат на махалото, заключи Илиев. По думите му в този момент стопаните стартират да залагат повече животни и може би след към една година ще има противоположен резултат, което било редовна цикличност в този бизнес.

Илиев също бе безапелационен, че не може да става въпрос за далавера, тъй като българският пазар е отворен, подвластен от протичащото се в Европа, откъдето внасяме огромна част от свинското месо. Той цитира последни данни на Министерството на земеделието и храните, съгласно които към 60 на 100 е вносът на свинско, а останалото е българско произвеждане. При птичето месо разпределението е към петдесет на петдесет.

Петко Петков, който е член на Асоциацията на месопреработвателите, уточни, че няма огромна разлика в цената на свинското месо в България по отношение на други страни от Европейски Съюз, само отражение върху нея може да има поради това, че българските ферми са по-малки от европейските. По думите на Петков сега цената на свинското без Данък добавена стойност е такава, каквато е в другите страни от Европейски Съюз, като означи, че в редица страни от Общността ставката на Данък добавена стойност варира от три до пет на 100, а има и страни, където тя е нулева. Цената на свинското у нас – трупно месо с Данък добавена стойност, в този момент е 7,30 лв., добави Петков.

Кирил Вътев, Цветан Илиев и Петко Петков направиха този коментар след края на днешния Консултативен съвет по месото.

Участници в Съвета са били обединени към нуждата от увеличение на поголовието на всички типове породи в България, с цел да може най-малко отчасти да се доближат нивата от преди години, когато страната ни е изнасяла както живи животни, по този начин и модифицирана продукция.

Това беше четвъртият Консултативен съвет, откакто предходната седмица се състояха съвещания на Съветите по поземлените връзки, по млякото, по овощарството и зеленчукопроизводството. В съвещанията вземат участие представители на браншови организации, учени.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР