По предварителни данни за началото на 2019 година Смолян, Горна

...
По предварителни данни за началото на 2019 година Смолян, Горна
Коментари Харесай

Според Димов България върви напред с изчистването на въздуха, но не е ясно колко напред

По предварителни данни за началото на 2019 година Смолян, Горна Оряховица, Видин са градовете с най-мръсен въздух в България. Това съобщи екоминистърът Нено Димов по една от най-наболелите тематики в ресора си.
Добрич, Варна и Девня обаче излязоха от наказателната процедура на Европейски Съюз за замърсен въздух, подсети Димов. По думите му, непрекъснато се работи за възстановяване на качеството на въздуха.
Искаме действителни резултати и съгласно новия закон, сподели още Димов пред Българска национална телевизия, като добави, че в този момент има механизъм, който да прави оценка какъв е напредъкът. На въпрос обаче какъв брой тъкмо евросредства е усвоила България, екоминистърът отхвърли, че сме усвоили 1%, само че не можа да каже какъв брой тъкмо сме усвоили. Зависи по какъв начин го гледате, уточни той и даде образец, че с три общини имало подписани контракти и това било горе-долу 50% от ресурса. Отделно ще има до края на месец юни насоки за кандидатстване за 10 общини, посочени като най-проблемни с въздуха, с цел да купят по-екологичен градски превоз.
На този стадий обаче наказателната процедура от Европейски Съюз поради мръсния въздух не може да бъде спряна, тъй като има още най-малко 17 града, които не дават отговор на стандартите особено за фините прахови частици. Според Димов обаче Европейска комисия била удовлетворена от дейностите ни и е наясно, че не може всичко да бъде направено незабавно и по тази причина Брюксел не продължава процедурата. „ Ако продължим в този порядък, не виждам заплаха от налагане на наказания от Европейска комисия ”, увери Димов.
Що се отнася до така наречен борба със старите коли, екоминистърът подсети, че Европейска комисия преглежда въпроса на паневропейско равнище и да има ограничаване за придвижването им. Димов подсети и за въведената разпоредба в София – да се стопират от придвижване коли, които публично са с някакъв открит екостандарт при регистрация и механически обзор, само че бъдат засечени от газанализатор на Министерство на вътрешните работи и показанията покажат, че в действителност не са с оповестения стандарт.
Доколкото съм осведомен, спрени са всички градежи по Черноморието, за които имаше митинги, увери още Димов.
Не мисля, че има причина за разтрошаване на ръководещата коалиция поради оставката на Цветан Цветанов, счита Нено Димов по най-актуалната политическа тематика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР