По предварителни данни, в резултат на по-високите цени на природния

...
По предварителни данни, в резултат на по-високите цени на природния
Коментари Харесай

ТЕЦ Враца: Заради увеличението на цената на газа и емисиите сме с около 9 мил. лв. недовзет приход

По предварителни данни, вследствие на по-високите цени на природния газ и въглеродните излъчвания по отношение на заложената прогноза в ценовото решение на Комисията за енергийно и водно контролиране, към април 2022 година " Топлофикация Враца " има недовзет доход в размер на почти 9 милиона лева

„ Високите цени на природния газ и на квотите за въглеродни излъчвания водят до повишение на разноските, като в същото време приходите остават същите. През зимата ние продавахме топлоенергия на цената, избрана от Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ на 1 юли 2021 година Разчетите, които бяхме направилина база цената на природния газ при тогавашните му стойност към 50 лева за МВтч. Покупката на въглеродните излъчвания също беше на стойност в пъти по-ниска от сегашната. Няколко месеца по-късно станахме очевидци на внезапно покачване на интернационалните тържища както на газа, по този начин и на излъчванията. Оказахме се в състояние, че действително ние купуваме горивото на двойна, даже бих споделил тройна цена, а де факто продаваме силата на крайните клиенти на цената от юли 2021 година Тази разлика на „ входа “ и „ изхода “ докара до огромни загуби за нас като дружество. " разяснява инж. Радослав Михайлов, шеф на " Топлофикация Враца ". По думите му от началото на този регулаторен интервал до април сдружението има недовзет доход, който се остойностява на близо 9 милиона лв.. " Според плановете, които вършим в този момент, се чака до края на м. юни загубите да бъдат към 11 милиона лв.. Това са пари, които не са постъпили в " Топлофикация Враца. " посочи инж. Михайлов и добави, че сдружението е измежду огромните консуматори на природен газ в България.

По думите на шефа на топлофикационното дружество, макар сложното състояние, в което се намират, са съумели да обезпечат парно и топла вода за клиентите на налична цена. „ Като отговорно сдружението не можем да позволим крайните консуматори да останат без отопление през студените зимни месеци. „ Топлофикация Враца “ прецизно извършва обществената си функционалност и предоставяме топлинна сила на избраната от КЕВР цена. Тя е насочена в интерес на клиентите. " уточни инж. Михайлов.

На въпрос дали са получили обезщетения от страната, в лицето на Министерството на енергетиката, инж. Михайлов показа, че към този момент са им изплатени плануваните обезщетения, само че те не биха могли да покрият големите загуби, които търпят.

Инж. Михайлов изясни, че към този момент са подали своите планове в законовия период към КЕВР. " Основно разноските са ориентирани към няколко пера. Едното перо е за осъществяване на усъвършенствания на оборудванията и топлопреносната мрежа, с цел да се подсигурява надеждното топлоподаване през зимата. Отделна част са средства за осъществяване на плановете ни, посредством които влагаме в произвеждане на чиста сила. Третият главен разход за нас са заплати на всички чиновници на " Топлофикация Враца " съобщи инж. Михайлов.

Помолен да разяснява дали чака да продължи нарастването на цената на горивата, инж. Радослав Михайлов показа, че заради пазарната волатилност не би могъл да предвижда. " Считам обаче, че ще има покачване на цената на топлинната сила от 1 юли 2022 година Очакваме крайното решение на КЕВР. Вярваме, че новата цена за отоплителен сезон 2022/2023 година ще бъде обществена за клиентите и в същото време ние като топлофикация ще успеем да покрием нужните разноски за вложения и заплати за нашите чиновници. " съобщи инж. Михайлов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР