По предложение на управляващото мнозинство, съставено от ПП, БСП, ИТН

...
По предложение на управляващото мнозинство, съставено от ПП, БСП, ИТН
Коментари Харесай

Управляващите ще обсъждат промени в конституцията без опозицията

По предложение на ръководещото болшинство, формирано от Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, Народното събрание образува нова краткотрайна комисия – за разискване на промени в конституцията на страната. Това беше изненадващо, защото Народното събрание към този момент разполага с непрекъсната комисия по конституционни и правни въпроси.

От четворната коалиция обаче упорстват, че е нужна специфична комисия, която да се занимае с главния закон. Аргументират се с това, че непрекъснатата правна комисия е прекомерно натоварена и е формирана на симетричен принцип – съгласно размера на парламентарните групи. Докато краткотрайната обезпечава равнопоставеност – по двама депутати от всяка група. Това обаче няма значение, защото от опозицията - в лицето на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " - отхвърлиха да се включат в работата й.

БЕЗ ПРОЕКТ

Управляващите към този момент не оферират личен план за промени в конституцията. Всъщност задачата на краткотрайната комисия ще бъде да провежда и организира задълбочена полемика за нужните ремонти. В разискването се планува да се включат, с изключение на политиците, представители на институциите, на академичната общественост, на професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, на адвокатурата, а също и профилирани цивилен организации.

Христо Иванов – съпредседател на Демократична България, уточни, че в случай че ръководещото болшинство беше внесло личен парламентарен план, щеше да сложи опозиционните обединения пред избора да го поддържат или отхвърлят. А задачата на четворната коалиция е постигането на необятен политически консенсус.

От ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ обаче не се съгласиха с доводите му и разкритикуваха болшинството, че основава комисия без съответен предмет на работа. Росица Кирова от ГЕРБ-СДС установи, че Народното събрание няма добър опит с краткотрайните комисии, и настоя, че възможните промени в конституцията би трябвало да се обсъдят в съществуващата непрекъсната комисия. А Петър Петров от „ Възраждане “ упрекна ръководещите, че оферират единствено лозунги, и допусна, че в четворната коалиция няма единодушие за измененията.

БЕЗСМИСЛЕНИ РАЗГОВОРИ

Постепенно депутатите минаха към нормалната замяна на обиди, към която рано или късно се стига при всяка по-продължително разискване. Движение за права и свободи и Демократична България започнаха взаимно да се замерват с обвинявания, че пазят ползите на олигархични кръгове. Тома Биков от ГЕРБ-СДС се поинтересуваха дали болшинството към този момент не ги счита за мафия, откакто е готово да беседва с тях за конституцията. Тук се разпозна зам.-председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, който повтори от трибуната, че счита ГЕРБ за „ мафиотска организация “, само че изясни на някогашните ръководещи, че пътят им към естествена партия е присъединяване в сходна краткотрайна комисия.

ОПОЗИЦИЯТА съдебна експертиза САМОИЗКЛЮЧИ

Нови безредици избухнаха, когато шефът на депутатите на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изиска ГЕРБ-СДС да получи председателското място в комисията или най-малкото ГЕРБ-СДС и Политическа партия да излъчат съпредседатели. От четворната коалиция ги упрекнаха, че трансформират тематиката в политически пазарлък. Самата Атанасова ръководеше конституционната комисия, основана от партията в 44-ото Народно заседание, която не свърши нищо.

В последна сметка, пленарната зала гласоподава и отхвърли концепцията за двама съпредседатели. Това ядоса някогашните ръководещи и Атанасова разгласи, че партията й няма да предложи членове на комисията, с което в действителност се отхвърля от присъединяване „ Не приехте подадената ръка, по тази причина приятна работа “, отсече тя. От Движение за права и свободи и „ Възраждане “ също отхвърлиха да се включат.

За ръководител на комисията беше определен Христо Иванов от Демократична България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР