По предложение на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО,

...
По предложение на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО,
Коментари Харесай

Годишнина от рождението на Паисий Хилендарски

По предложение на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, чиято активност се координира от Министерството на външните работи, 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски беше включена в Списъка на бележити годишнини на организацията за интервала 2022-2023 година Списъкът беше утвърден от протичащата сега 41-ва сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО.

300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски ще бъде празнувана през 2022 година с национални и интернационалните прояви.

През 2021 година ЮНЕСКО се причисли към отбелязването на 100-годишнината от гибелта на патриарха на българската литература Иван Вазов и 650-годишнината от основаването на Търновската книжовна школа.

Отец Паисий е основоположникът на българското Възраждане. Той е канонизиран за светец от Българската православна черква.

Паисий е роден през 1722 година в Банско, а през 1745 година става духовник в Хилендарския манастир, където свещеник е неговият брат Лаврентий. През 1762 година написва " История славянобългарска ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР