По предложение на британския учен Тим Бърнърс-Лий през март 1989

...
По предложение на британския учен Тим Бърнърс-Лий през март 1989
Коментари Харесай

Кой е пуснал първия уебсайт и как е изглеждал той?

По предложение на английския академик Тим Бърнърс-Лий през март 1989 година е изобретена осведомителната система WWW – World Wide Web. По начало Интернет е умислен и създаден, с цел да срещне потребностите за автоматизирано шерване на информация сред учени в разнообразни университети и институти по целия свят.
След към година, година и половина, Бърнърс-Лий към този момент е построил началната инфраструктура на интернет чрез HTTP и HTML.
Първият уеб страница е ориентиран към сътрудниците на Тим и е хостван на неговия NeXT компютър в централата на CERN в Женева. Тръгва на 20 декември 1990 година и в следствие бива разгласен обществено посредствoм обява в Usenet – на 6 август 1991 година.

Той е отдаден на самата световна мрежа. Обяснява историята, задачите на плана. Дава техническа информация. Описва наличните запаси и още доста.

На 30 април 1993 година, CERN пуска WWW софтуера в общественото пространство. По-късно се пуска и издание с отворен лиценз, с цел да е несъмнено, че концепцията ще се популяризира оптимално. От там нататък стартира процъфтяването на Интернет какъвто го познаваме през днешния ден.

През 1994 година Тим Бърнърс-Лий напуща CERN и основава World Wide Web Consortium (W3C). Това е организацията, която се занимава със стандартицатията на WWW. Благодарение на нея имаме съгласуемост на редица технологии, които задвижват Интернет уеб страниците. До ден сегашен той е шеф на организацията.

През 2013 година от CERN стартират план по възобновяване на първия уеб страница. Може да кликнете тук, с цел да го разгледате и да научите повече по тематиката.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР