По повод тиражираната тези дни в медиите информация, че в

...
По повод тиражираната тези дни в медиите информация, че в
Коментари Харесай

Чирков присадил бял дроб у нас още през 2003 г.

По мотив тиражираната тези дни в медиите информация, че в болница „ Лозенец “ е осъществена първата трансплантация на бял дроб в България, Ви осведомяваме, че още през 2003г. в болница „ Св. Екатерина “ са осъществени първите трансплантации на сърце-бял дроб и настрана единствено на бял дроб от напълно български екип с началник проф. Чирков. Това оповестиха с писмо до медиите от болничното заведение.

Сърце и бял дроб бяха присадени на пациентка на име Жени. Тя е лекувана в болница " Света Екатерина " и животът й е поддържан с изкуствено сърце. Тя е родена със сърдечна особеност. Такива пациенти рядко живеят повече от 2-3 дни след раждането, сподели проф. Чирков и назова знамение това, че Жени е доживяла такава възраст, тъй като болестта й нарушава снабдяването на органите с кръв, осведоми през 2003 година БНР.

Уникалната за Югоизточна Европа едновременна трансплантация на сърце и бял дроб, осъществена в болничното заведение " Света Екатерина ", обаче приключва с съдбовен край.

Д-р Румен Илиев от екипа, направил трансплантацията, оповестява пред БНР, че повода за настъпилата гибел е недобрата функционалност на присадения бял дроб. Той изясни, че органът е прокиснал един час повече от допустимото без кръвоснабдяване, в интервала от изваждането му от донора до началото на интервенцията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР