По повод на организиран за 25.02.2022 г. протест на лозари,

...
По повод на организиран за 25.02.2022 г. протест на лозари,
Коментари Харесай

НЛВК не приема протеста на лозарите

По мотив на проведен за 25.02.2022 година митинг на лозари, Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) заявява, че не поддържа такава форма на влияние против институциите. Напротив, най-голямата и законна организация на производителите на лозаро-винарски артикули счита, че това са ултимативни послания от нововъзникнали организации със субективни цели и манипулативни внушения.

Това се споделя в позиция на НЛВК, изпратена до министъра на земеделието Иван Иванов.

Членове на НЛВК и на Регионалните лозаро-винарски камари съставляват 90 на 100 от легалните производители в лозаро-винарския отрасъл. Това са дребни, междинни и огромни предприятия, които работят на ярко, обезпечават най-голяма директна и косвена претовареност в бранша и са с максимален принос в осигурителната система и в приходите от директни и косвени налози в държавната хазна.

„ Като единствената национална, приета към този момент близо 20 години, в това число по силата на специфичен закон (ЗВСН) представителна организация за лозаро-винарския отрасъл, постоянно сме се стремили да поддържаме градивен разговор с българските институции и неправителствения бранш за реализиране на най-хубавото за сектора “, споделя ръководителят на НЛВК Йордан Чорбаджийски.

Според организацията изкуственото делене на лозарски от винарски отрасъл може да докара само до непоправими вреди за бранша. Повод за това изказване са опитите на избрани лица без значителен принос за бранша да провеждат напрежение сред участниците в него, включително посредством новоучредени от тях сдружения с нестопанска цел.

Очевидно тези лица преследват неразбираеми публични и персонални цели, които почиват на изказвания, неотговарящи на обективната реалност.

НЛВК не приема опитите на неправителствения бранш за кадруване в държавната администрация и в частност в Изпълнителната организация по лозата и виното. В писма до министъра на земеделието доктор Иван Иванов организацията напомня постигнатото през последните години дружно с управлението на организацията и Министерството на земеделието.

 -          Подпомагането на лозаро-винарския бранш чрез Националните стратегии през последните два програмни интервали със средства от Европейския съюз, което през последните 10 години бе увеличено и стигна 100% асимилиране.

- Разширеният обсег на ограниченията за подкрепяне с акцент върху дребните и междинни производители;

- Промяната на европейските регулации в посока на увеличение интензитета (процента) на подкрепяне по всички ограничения от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския сектор;

- Въвеждането на спешни ограничения за подкрепяне, както с европейски средства (кризисно предпазване на вино), по този начин и със средства от националния бюджет;

-  Постигането на консенсус по отношение на Стратегическия проект в частта по отношение на подпомагането на лозаро-винарския бранш с новото управлението на Министерството на земеделието. 

„ В умозаключение, не твърдим, че секторът не е в усложнение. Епидемиологичната и икономическа рецесии сега слагат пред компликации съвсем всички икономически браншове, включително и лозаро-винарския бранш. Считаме обаче, че проблемите в бранша би трябвало да се вземат решение посредством разговор, както постоянно сме намирали най-хубавите решения за бранша “, се споделя още в писмото на НЛВК.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР