По повод на 14 февруари, когато отбелязваме Свети Валентин, започва

...
По повод на 14 февруари, когато отбелязваме Свети Валентин, започва
Коментари Харесай

Започва вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания

По мотив на 14 февруари, когато означаваме Свети Валентин, стартира вторият стадий на Националната АНТИСПИН акция. Това оповестиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Кампанията се реализира в границите на Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и полово излъчени инфекции (СПИ) на Министерство на здравеопазването, в партньорство с Българския Червен кръст, районните здравни инспекции, общини, образователни заведения и обществени институции.

Всяка година акцията се организира в четири стадия. Първият е във връзка 1 декември – Световен ден за битка против СПИН, вторият стадий е във връзка 14 февруари, а през третата неделя на май, когато се отбелязва Денят на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, стартира третият стадий. Четвъртият стадий е лятната АНТИСПИН акция.

От началото на тази година до 10 февруари 2023 година са открити нови 30 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната публично са 4 078 лица, оповестява Българска телеграфна агенция.

По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните през 2021 година е 1,5 млн. души, а броят на смъртните случаи е 650 хиляди.  Данните демонстрират, че в международен мащаб близо 75% от инфектираните получават антиретровирусна терапия.

И през 2022 година 94% от новорегистрираните с ХИВ зараза българи са се инфектирали по полов път, а 5% са се инфектирали при инжекционна приложимост на опиати. Най-засегната е възрастовата група 30-39 година – 41%, следвана от възрастовата група 40-49 година – 29%, и възрастовата група 20-29 година – 17%, допълниха от пресслужбата.  Запазва се наклонността броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на дамите.

Към 31 декември 2022 година общо 2 196 лица с ХИВ се наблюдават в структурите за лекуване на пациенти с ХИВ/СПИН, а 2 166 от тях получават модерна антиретровирусна терапия.

България остава страна с ниско разпространяване на ХИВ в общата популация, като честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ зараза на 100 хиляди души население у нас през 2021 година е 3,4, а междинният индикатор за страните от Европейски Съюз през 2021 година е 3,7 на 100 хиляди.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР