По повод Международния ден на хората с увреждания (3 декември)

...
По повод Международния ден на хората с увреждания (3 декември)
Коментари Харесай

Омбудсманът препоръча на работодателите да спазват квотите за наемане на граждани в неравностойно положение

По мотив Международния ден на хората с увреждания (3 декември) в институцията на омбудсмана (София, ул. „ Георг Вашингтон “ № 22) - по покана на доцент Диана Ковачева от 11 часа ще бъде показана изложбата „ И ние можем! “, проведена от Гражданска групировка „ Родители в деяние “, в поддръжка на правото на труд на младежи с интелектуални усложнения. Съорганизатори на събитието са представители на Съвета за наблюдаване – мониторингов орган по Конвенцията за правата на хората с увреждания, Фондация „ Лумос България “ и Фондация „ Светът на Мария “.

Фотосите показват прекарванията на младежи и споделят техните ежедневни битки за превъзмогване на бариери, предубеждения и гонене на фантазии - като правото да учат, да имат специалност, да работят, да живеят независимо. Затова и посланията са: желая, обичам, мога, изучавам, усещам, създавам, оправям се, поддръжка, опция – това не са просто думи, а право на заслужен живот!

Младежи ще опишат персоналните си истории, с цел да вдъхнат кураж на други като тях и ще покажат по какъв начин макар стигмата в обществото, сполучливо вървят по сложния път и пазят правото си на труд и развиване. В събитието ще вземат участие и работодатели, които ще споделят опита си с наемането на младежи с интелектуални усложнения. В тази връзка, омбудсманът ще излезе със специфична рекомендация до най-големите работодателски организации да поддържат правото на труд на хората с увреждания. Анализът сочи, че макар законодателството, което регламентира квоти и обвързване за наемането им на работа, броят им е дребен, като работодателите даже избират да заплащат компенсационни такси, в сравнение с да поддържат жители в неравностойно състояние.

Поканени са министерствата на труда и обществената политика, на образованието и науката, кметът на София Йорданка Фандъкова, ДАЗД, УНИЦЕФ, цивилен организации, свързани със отбрана правата на децата и на хората с увреждания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР