По повод 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенско въстание в градската градина

...
По повод 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенско въстание в градската градина
Коментари Харесай

В Благоевград беше открит бюст-паметник на Мара Бунева

По мотив 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенско въстание в градската градина в Благоевград беше открит първият в страната ни бюст монумент на Мара Бунева.

Идеята за построяването на паметника е на потомката на Мара Бунева - Анна-Мария Бунева, която от години живее в Чикаго. Именно заради тази причина през днешния ден не участва на откриването на монумента.

Инициативата за основаването на паметника бе подкрепена от Вътрешна македонска революционна организация и Братство " Хайдути ". Иван Стоянов от ВМРО-Благоевград съобщи:

" Редно беше тази героиня на националноосвободителното придвижване на българите да има монумент и то тъкмо в Благоевград. Потомците на Мара Бунева демонстрираха самодейност, нашите другари от Братство " Хайдути " - също, ние от Вътрешна македонска революционна организация помогнахме.

Този монумент към този момент е реалност. Всъщност желанието на потомците беше този монумент да се случи или в Скопие, или в Петрич, или в Благоевград. В последна сметките другите два града отпаднаха по естествени аргументи и остана Благоевград ".

На церемонията по откриването участваха представители на общинската администрация и общинския съвет, културни институции и жители.

Тържествените прояви във връзка 118 години от Илинденско-Преображенското въстание продължиха с панихида в двора на църквата " Въведение Богородично ", а след него ще потегли и шествие.

То доближи до площад " Македония ", където в символ на благодарност бяха положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.

 Снимки: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР