По повод 100-годишния юбилей на Варненския театър, който се изпълва

...
По повод 100-годишния юбилей на Варненския театър, който се изпълва
Коментари Харесай

Варненският театър чества своя театрален век

По мотив 100-годишния празник на Варненския спектакъл, който се изпълва на 12 март 2021 година, на 11 юни 2018 година на Сцена Ротонда бе основан ОБЩЕСТВЕН КОМИТЕТ 100 с изтъкнати общественици, театрални дейци и обществени персони, които са съпричастни към огромното събитие в театралната история на Варна и България.

На поканата за присъединяване в комитета, отправена от Даниела Димова, шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна и управлението на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров " се отзоваха кметът на Варна Иван Портних, заместник-кметът Коста Базитов, шефът на дирекция Култура в Община Варна Антония Йовчева, варненските депутати в Народното събрание Емилия Милкова и Таня Петрова, проф. дин Николай Йорданов, шеф на МТФ „ Варненско лято “, театралната легенда Грациела Бъчварова, емблематичният артист Михаил Мутафов, дългогодишният драматург на театъра Сия Папазова, режисьорът и предходен шеф на тетъра Костадин Бандутов, актьорите Свилен Стоянов и Цветина Петрова, Мария Александрова от рекламния отдел на театъра, поетесата и президент на Славянска академия Елка Няголова, галеристът Валерий Пощаров, поетесата и художник Драга Дюлгерова, притежателят на издателство „ ФИЛ “ Георги Филипов, преводачката Росица Бърдарска, архитектите Станчо Веков и Огнян Каменов, публицистите Кирил Аспарухов, Емилиян Ялъмов, Кръстина Маринова, Полина Петрова, Здравко Буйнов, преподавателката по литература Валентина Райкова и други.
Имената им са вписани в края на скъп архивен документ - Дневник на помощник-режисьора на Варненския спектакъл, който се води от първия креативен сезон 1921/22 година и ще приключи с юбилейния сезон 2020/21 година.

Даниела Димова очерта няколко значими акцента в юбилейната стратегия и пожела на добър час на книгата „ Пристрастно. Театърът на Варна “ от Виолета Тончева, изд. „ ФИЛ “ 2018 – първото от поредицата събития през идващите 3 години, с които ще бъде ознаменуван вековният празник на театъра. За достолепията на книгата, която в изявленията, анкети и фотодокументи изследва театралното прекарване като креативен развой и зрителска рефлексия, приказваха проф. дин Николай Йорданов, авторката Виолета Тончева и издателят Георги Филипов.

Важен миг в програмата за 100-годишния празник на театъра е поканата от госпожа Димова за завръщане на варненска сцена на Явор Гърдев, Галин Стоев и други именити модерни режисьори. След знаковите си постановки от началото на този век „ Бастард “, „ Марат/Сад “, „ Крум “, „ Пухеният “ и „ Калигула “, в този момент Явор Гърдев още веднъж работи с варненската натрупа. Премиерата на неговия режисьорски прочит на „ Драконът “ от Евгений Шварц следва през октомври. Водят се договаряния за нови постановки и с известни театрални създатели от Полша и Румъния.

Наред със замислените юбилеен летопис и юбилеен документален филм, отдадени на достолепната годишнина, ще бъде разгласен конкурс за бюст на патрона на театъра Стоян Бъчваров, който - вместо настоящия портрет, ще посреща феновете на входа на театъра. С поддръжката на Община Варна ще бъде осъществен и дълго чаканият главен ремонт на Сцена Филиал, посочи още госпожа Димова.

Юбилейната стратегия, открита за още хрумвания и планове от културната общност, поддържаха всички присъстващи на събитието, измежду които артистичният шеф на театъра Веселина Михалкова, Явор Гърдев, Грациела Бъчварова, Михаил Мутафов, Кирил Аспарухов, а Елка Няголова отвори страниците на всяко последващо издание на своето списание " Знаци " за събития на Варненския трагичен спектакъл.

Опера в Летния спектакъл

От 20 юни до 23 август ще предложим на варненци и гостите на Варна 13 изискани музикални събития в жанровете опера, оперета, мюзикъл, балет и церемония концерт с 3 оперни министър председатели и 2 министър председатели на мюзикъл. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР